Confidenţialitate

Coloanele oficiale pentru demnitari

O situația cel puțin ciudată, dacă nu chiar hilară s-a creat astăzi când DNA-ul a cerut Procurorului General Tiberiu Nițu să sesizeze senatul pentru începerea urmăririi penale împotriva senatorului Gabriel Oprea, fost ministru de interne, nu numai pentru abuzul comis de acesta prin folosirea fără drept a coloanei oficiale, ci și prin abuzul săvârșit prin folosirea fără drept a coloanei oficiale de către chiar procurorul general Tiberiu Nițu. Tiberiu Nițu trebuie să ceară autorizarea unei anchete în care este implicat. 

Știm cu toții despre accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, la finalul lunii octombrie, într-o misiune de conducere la domiciliu a ministrului de interne Gabriel Oprea. Deși cazul a fost preluat într-un final de către DNA, din comunicatul DNA nu reiese că ministrul Oprea ar fi acuzat în vreun fel, nici din culpă, nici prin intenție indirectă de moartea polițistului.

Totuși, anchetând acest caz, procurorii au descoperit nu doar că ministrul folosea tot timpul și în mod abuziv coloana oficială, dar au mai descoperit și că procurorul general Tiberiu Nițu, beneficia la fel de ilegal de aceste facilități rezervate președintelui și premierului. Acest tip de abuz, care în esență pare doar o aroganță boierească, este asimilat faptelor de corupție, pentru că produce mari prejudicii poliției, bugetului de stat și, implicit celorlalți participanți la trafic. În comunicatul său, DNA descrie că pentru fiecare deplasare cu coloană oficială se folosesc în medie nu trei, ci 27 de polițiști, care sunt plasați inclusiv în intersecțiile aflate pe cele trei trasee alternative ale demnitarului.

Altfel spus, această boierie, pentru niște băieți de stat care nu se simt suficient de bărbați fără girofar, ne costă foarte mulți pe noi ceilalți.

Pe de altă parte, din comunicatul DNA nu reiese că instituția ar dori începerea urmăririi penale și împotriva procurorului general Tiberiu Nițu, deși, în referatul trimis lui Nițu reiese că doi demnitari, iar nu unul, Oprea și Nițu, ar fi semnat un protocol ilegal pentru a-i pune nu doar girofar ci și 27 de polițiști în slujbă, procurorului general. Sigur, nu este exclus ca DNA să ia în considerare această variantă, mai ales că procurorul general nu are imunitatea unui ministru, se poate începe imediat urmărirea penală împotriva sa. Faptele sunt oarecum în oglindă și nu îmi dau seama de ce procurorii cer doar anchetarea lui Oprea.

DNA ar trebui să înceapă urmărirea și a procurorului general? E prea mult? De ce ar fi prea mult? Dar dacă ați fi în locul procurorului general, Tiberiu Nițu, cum ați fi reacționat în momentul primirii acestei cereri de la DNA?

Ar trebui sau nu cercetat Procurorul General al României, Tiberiu Nițu?

Puteţi participa la emisiune comentând în direct, la numărul de telefon 0372.069.599 sau pe pagina de Facebook Radio Europa FM.

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-coloanele-oficiale-pentru-demnitari-25-ianuarie-2015