Confidenţialitate

Florin Cîțu: Contribuția la Pilonul II de pensii va fi crescută la 6%

Contribuția la Pilonul II de pensii va fi crescută la 6% anul viitor, a anunțat ministrul Finanțelor Publice.

Pe de altă parte, până la jumătatea acestui an, Florin Cîțu vrea informatizarea ANAF și susține că vor fi eliminate din sistemul bugetar 2.150 de posturi. Ministrul nu a precizat însă câți oameni ar urma să fie concediați în urma tăierilor de posturi sau dacă această măsura va fi una de reorganizare a personalului.

Creșterea contribuției la Pilonul II de pensii se va efectua gradual.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a declarat la Realitatea Plus că în primă fază contribuția va fi majorată la 5% și apoi 6% așa cum cere legea. Astăzi este 3,75%. ”Trebuie să reformăm sistemul de pensii, pentru că altfel nu vor mai fi bani de pensii (în viitor)”, a precizat Florin Cîțu.

El a reiterat că este necesară o viziune pe termen lung pentru sistemul de pensii și că nivelul pensiei minime a fost înghețat pentru că acei oameni nu au contribuit niciodată la sistemul de pensii.

Cât privește majorarea pensiilor de la 1 septembrie, Florin Cîțu a precizat că banii pentru majorarea cu 40% a pensiilor sunt incluși în buget.

Ministrul Finanțelor Publice mai are are în plan finalizarea informatizării ANAF până la jumătatea anului 2020, urmând ca în acest proces circa 2.150 de posturi din ANAF să fie eliminate, din care 150 de conducere. Antifrauda trece sub Inspecția Fiscală, deci trei vicepreședinți în loc de patru – a fost un exemplu dat de ministru, care susține că și la Vamă vor fi schimbări.