FILIPINE: Peste 34.000 de persoane evacuate în urma unei erupții vulcanice

Peste 34.000 de persoane evacuate în urma erupţiei celui mai activ vulcan din Filipine sunt lăsate să se întoarcă la locuinţele lor.
Incidentul a avut loc în provincia Albay, la 330 de km sud de Manila.

„Am văzut cât de aglomerate sunt unele dintre centrele de evacuare şi, după o discuţie cu vulcanologii, este sigur să-i trimitem acasă pe cei care locuiesc în afara zonei de pericol”, a declarat Claudio Yucot, un oficial din domeniul apărării civile.

Localnicii evacuaţi cărora li se permite să se întoarcă la casele lor provin din 27 de sate localizate în afara razei de opt kilometri în jurul vulcanului.

Aproximativ 50.000 de oameni rămân în continuare în centrele de evacuare din peste 30 de sate, potrivit datelor de la departamentul pentru situaţii de urgenţă din provincie.

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine a menţinut alerta în ceea ce priveşte vulcanul Mayon la nivelul patru, ceea ce înseamnă că o erupţie periculoasă este posibilă în decursul a câteva zile sau săptămâni.

Peste noapte, la Mayon au fost monitorizate „jeturi sporadice şi nesemnificative de lavă, o revărsare continuă de lava şi emanare de gaze de la craterul vulcanului”, potrivit institutului.

Porţiunea de lavă a înaintat cu până la patru kilometri de la vârful craterului, mai precizează institutul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS