Confidenţialitate

Festivalul George Enescu: Spectacol inedit cu patru piane

Azi la Festivalul Enescu – un program de excepție pentru iubitorii de operă: trei lucrări de Igor Stravinsky – Nunta, Vulpea și Potopul – în premieră în România –  în interpretarea Orchestrei Radio-difuziunii Berlin, sub bagheta Maestrului Vladimir Jurowski.

Distribuția internațională îl include și pe actorul Robert Powell, cunoscut din rolul său în filmul Iisus din Nazareth.  Întregul program al concertului de la Sala Mare a Palatului este dedicat lui Stravinsky, pentru a comemora 50 de ani de la moartea sa.

Cea mai spectaculoasă punere în scenă este Nunta, care implică 200 de persoane: membrii orchestrei, Corul Filarmonicii George Enescu,  echipa tehnică (lumini, sunet, tehnicieni de scenă), echipa pentru proiecții video, echipa TV.  Proiecțiile vor crea o atmosferă specială și de aceea vor fi folosite lămpi individuale pentru iluminarea partiturilor.

Tot pentru Nunta vor fi pe scenă simultan patru piane, la care vor cânta patru pianiști. Este pentru prima oară când o astfel de logistică este desfășurată la Festivalul Enescu și în România. Organizatorul Festivalului a dorit ca cei patru pianiști să fie români: Alexandra Silocea, Andrei Licareț, Mihai Ritivoiu, Daniel Ciobanu. Deși pianiștii s-au pregătit individual și s-au consultat în prealabil, prima lor repetiție împreună a avut loc în noaptea de 30 august, la Sala Palatului. În ziua respectivă, au venit și cele patru piane pe care vor cânta în concert. Ele au fost puse la dispoziție de cunoscuta firmă Bosendorfer și aduse din Austria special pentru acest eveniment. Sunt piane tinere, alese de pianista Alexandra Silocea, pentru a corespunde tipului de sunet pe care îl cere partitura lui Stravinsky.

Nunta este o lucrare în care sfințenia și hazul rusesc se împletesc cu sacralitatea ceremoniei de nuntă și veselia oaspeților. La premiera din SUA a lucrării, în 1926, unul dintre cei 4 pianiști a fost chiar Maestrul George Enescu. Directorul Artistic al Festivalului, Vladimir Jurowski, consideră că prin gestul de a accepta să interpreteze la pian, Enescu, recunoscut la acea vreme drept un compozitor remarcabil, a demonstrat curaj și modestie față de colegii săi. Dincolo de caracter, interpretarea la pian demonstrează și calitatea sa de pianist: „Ce pianist extraordinar trebuie să fi fost, pentru că partiturile sunt extraordinar de dificile, toate cele patru, iar el, compozitor, a avut curajul și umilința de a se așeza la pian și de a lua parte la munca colegului său”, a spus Jurowski.

Lucrarea Potopul – o piesă muzicală ce reprezintă alegoria biblică bazată pe povestea Arca lui Noe – îl va avea ca narator pe actorul Robert Powell, cunoscut publicului larg din filmul Jesus of Nazareth de Franco Zeffirelli. Proiecțiile multimedia vor ancora însă povestea în actualitate, cu trimitere la problemele climatice cu care se confruntă umanitatea.  Această direcție artistică a fost dată de directorul artistic al Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski, plecând de la rolul social pe care îl are arta.

„Mesajul transmis de către oamenii de știință este clar: oamenii sunt <fără echivoc> responsabili pentru criza climatică în care ne aflăm.  Potopul Biblic – Schimbările Climatice – Încălzirea Globală – Muzica sunt teme în dialog la Festivalul Enescu. M-am ferit mereu să nu vin cu prea mult prezent în “regia” dirijorilor si să las muzica sa primeze. M-a bucurat mult decizia lui Vladimir Jurowski de a nu rămâne la stadiul de poveste biblică și de a-mi permite a avea un moment dedicat Prezentului”, a declarat Carmen Lidia Vidu, regizorul multimedia al proiecțiilor.

Concertul va începe la ora 19.30, la Sala Palatului. În programul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin vor mai fi “Variațiunile” In memoriam Aldous Huxley și “Simfonia pentru instrumente de suflat” și lucrarea vocal- simfonică “Vulpea”.

La Ateneul Român, începând cu ora 16:30, va fi prezentat un concert din seria Concerte și Recitaluri. Pe scenă, alături de Orchestra de Cameră din Lausanne, va urca apreciatul violonist Christian Tetzlaff, cunoscut pentru capacitatea lui de a pune lucrările pe care le interpretează într-o lumină nouă.

Începând de astăzi, publicul care vine la Sala Palatului și la Ateneu va putea să vadă expoziția „Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de Iubire”, organizată de echipa Festivalului Enescu în colaborare cu cei patru fotografi oficiali ai evenimentului (Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac și Alex Damian), Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe și Muzeul George Enescu. Expoziția prezintă momente din viața Maestrului Enescu și din istoria Festivalului Enescu prin fotografii și documente inedite, dintre care unele prezentate pentru prima oară publicului. Vernisarea expoziției va avea loc joi, 2 septembrie, în pauza concertului de la Sala Palatului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.