Confidenţialitate

Festivalul Enescu 2021: Faimosul cornist Felix Klieser, născut fără brațe, interpretează Mozart la Ateneu

 Publicul va asculta astăzi, în premieră mondială, o lucrare vocal-simfonică, Te Deum, compusă de faimosul tenor, compozitor și dirijor, Jose Cura, pentru a celebra cea de-a 25-a aniversare a Festivalului Enescu. Lucrarea va fi prezentată la Sala Palatului, într-un concert susținut de Philharmonia Orchestra London, sub bagheta lui Jose Cura, împreună cu Corul Academic al Radio România și Corul de Copii al Radio România. Solistă va fi soprana Polina Pasztircsák.

 „Am fost foarte onorat și emoționat că organizatorii Festivalului Enescu au acceptat să vin cu lucrări de muzică contemporană. Când Mihai Constantinescu mi-a spus că va fi a 25-a ediție, o ediție jubiliară, i-am propus să compun o piesă pentru a marca acest moment. Am compus-o în 2020, când toate planurile ne-au fost anulate de pandemie. Am vrut să celebrez performanța Festivalului Enescu de a avea loc în aceste condiții”, a spus Jose Cura.

Te Deum-ul va fi însoțit de proiecții multimedia, în regia lui Carmen Vidu, care vor prelua imagini și documente din expoziția „Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de iubire”, pe care spectatorii o pot admira în foaierele de la Sala Palatului și de la Ateneu. Fotografiile și documentele provin de la fotografii oficiali ai Festivalului Enescu, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Muzeul George Enescu.

În același concert vor mai fi prezentate două compoziții de Jose Cura: Modus (Kyrie din Requiemul Argentinean, dedicat victimelor războiului dintre Marea Britanie și Argentina din 1982) și Ecce Homo, pe care compozitorul a scris-o după ce soția sa a pierdut două sarcini.  Soliști vor fi soprana Elisa Balbo, tenorul Ramon Vargas, tenor, altista Roxana Constantinescu, tenorul Marius Vlad Budoiu, basul Nicolas Testé, bas.

La Ateneul Român, concertul susținut de London Mozart Players, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, este o ocazie pentru publicul din România să-l asculte pe faimosul cornist Felix Klieser ca solist în Concertul pentru Corn, de Mozart. Klieser are o poveste incredibilă. Deși s-a născut fără brațe, la 4 ani a cerut să învețe să cânte la corn, iar acum este unul dintre cei mai apreciați și premiați interpreți la acest instrument din lume. În program va mai fi și Marea Misă de Mozart, cu Elena Moșuc soprană, Emilie Rose Bry soprană, Ioan Hotea tenor și Adrian Sâmpetrean bas.

La Sala Radio, de la ora 13.30, dirijoarea Jessica Cottis conduce un concert de muzică contemporană inedit, susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat din Bacău. În program: Spini (Thorns) for Orchestra Op. 153 compusă de Dan DediuSymphony No. 6 Obelisk scrisă de Adrian Iogulescu, In Exile – Concerto for Cello, Baritone and Orchestra scris de compozitorul britanic Jonathan Dove și interpretat de violoncelistul Raphael Wallfisch și de baritonul Simon Keenlyside. În încheiere se va interpreta lucrarea compozitoarei Jessie Montgomery, Strum.