Federația Românilor de Pretudindeni nu își asuma responsabilitatea pentru mitingul din 10 august

Protestul românilor din diaspora care urmează să aibă loc vineri, 10 august, stârnește discuții în spațiul public: Primăria Capitalei a informat că Federația Românilor de Pretudindeni renunță la organizarea mitingului. Asociația reclamă, însă, că nu ar fi primit un răspuns oficial, motiv pentru care nu își poate asuma responsabilitatea.

Inițial, Primăria Municipiului București nu a autorizat mitingul. După discuții cu instituțiile responsabile cu ordinea publică, spațiul destinat adunării publice a fost extins, iar Primăria a dat un comunicat în data de 23 iulie prin care aproba protestul românilor din diaspora.

Federația Românilor de Pretutindeni nu a considerat că acest comunicat ar fi un răspuns oficial la cererea lor. Vicepreședintele Florin Țîră explică:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ulterior, organizatorii mitingului au fost invitați de autoritățile locale la o discuție cu resprezentanții tuturor instituțiilor răspunzătoare cu buna desfășurare a evenimentului. Aceștia au răspuns că le este imposibil să se deplaseze la București într-un timp atât de scurt pentru această întâlnire și au propus o videoconferință. Federația Românilor de Pretutindeni reclamă că nu au primit un răspuns la această solicitare și mai mult decât atât, spune că întreaga comunicare cu reprezentanții Primăriei nu ar fi avut caracter oficial: documentele pe care le-au primit nu aveau nici dată, nici antet. Acestea sunt publice pe pagina de Facebook a Federației Românilor de Pretutindeni.

Printr-o  adresă trimisă prin e-mail din data de 1 aug, Federaţia Românilor de Pretutindeni informează că renunţă la organizarea mitingului din Piaţa Victoriei. Primăria Capitalei acuză Federația că ar ignora cu bună-ştiinţă faptul că protestul a fost autorizat. Florin Tîra prezintă poziția Federației:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS