Confidenţialitate

Fără rezolvare pentru facturile la energie. O nouă ședință este programată la Guvern, în timp ce România plătește cel mai mare preț din istorie

După o ședință a coaliției pe tema facturilor la energie fără vreo concluzie, o nouă ședință este programată miercuri la Guvern. Se caută soluții pentru prețurile mari de pe piața energiei. Curentul electric se vinde acum și cu 500 de euro/MWh.

Potrivit unor surse, guvernații vor să modifice modul în care este sprijinită populația.

La Palatul Victoria, reprezentanții din mai multe ministere se pun miercuri la aceași masă pentru a găsi noi soluți în criza facturilor la energie. Guvernul ar trebui să plătească până la 4% din PIB compensările pentru furnizori. Este vorba de diferența dintre prețul real și prețul plafonat prin ordonanța de urgență, suține Asociația Energia Inteligentă.

Sunt prea mulți bani, spunea recent liderul PSD Marcel Ciolacu.

Potrivit unor surse citate de G4Media, autoritățile caută o nouă soluție pentru sprijinirea consumatorilor, iar comitetul interministerial va decide forma finală a unei ordonanțe de guvern.

Prețurile pentru consumatori nu se vor schimba, suțin același sursele.

Pe piața de energie, prețurile urcă în continuare și doboară noi recorduri. Mihai Nicuț, redactor șef economica.net:

„În România avem azi cel mai mare preț din istorie, sunt 2.700 de lei MWh dar prețuri de peste 550 euro sunt în toată Europa. Aceleași motive, dincolo de cât este emoție și cât este irațional, producția mică de energie electrică, mai ales prin prisma faptului că nu se mai arde sau se încearcă să nu se mai ardă gaz, în centralele electrice sunt probleme de apă, nu se produce în hidrocentrale și așa mai departe, dincolo de anomaliile care port apărea în piață.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rectificarea bugetară Ministerul Energiei ar umra să primească numai 8 procente din necesarul de plată pentru furnizori. În acest moment, statul acoperă diferența dintre prețul real și cel plafonat. Potrivit ordonanței în vigoare, prețurile sunt plafonate până la finalul lunii martie 2023.

De exemplu, la energia electrică prețul este plafonat la 80 de bani kWh în cazul unui consum cuprins între 100 și 300 de kwh.

Prețul real din factură, pentru cei care încheie acum un contract nou, a ajuns la unii furnizori și la 2 lei kWh. Asta înseamnă că statul trebuie să plătească 1,2 lei pentru fiecare kWh.

Citește și: În timp ce românii beneficiază de plafonarea prețurilor la energie, furnizorii nu și-au primit banii de la stat. Guvernul caută soluții | AUDIO

Foto: Shutterstock