Confidenţialitate

Fabricile vor plăti mai mult pentru a fabrica produse. Multe dintre materiile prime sunt din import, ceea ce implică un cost mai mare | AUDIO

Marile fabrici estimează un cost mai mare în fabricarea produselor până la finalul anului, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Una dintre explicații este că sunt firme din țară s-au închis în această perioadă, iar multe materii prime sunt aduse din export având costuri mai mari.

Urmărind ultimele date privind industria din România, fabricile au plătit în luna august cu 50% mai mult pentru fabricarea produselor, în comparație cu aceeași lună din 2021.

Managerii firmelor se așteatpă ca aceste costuri să crească și în lunile următoare: fie că vorbim de industria prelucrătoare, fie de comerțul cu amănuntul.

Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România:

„Pe noi ne preocupă în primul rând volumul de activitate. Dacă vedeți, industria prelucătoare continuă, cu mici variații, să rămână la același nivel ceea ce o situează ca fiind în scădere liberă, respectiv o contribuție mai mică la PIB, deci e foarte grav vizavi de balanța comercială. Înseamnă că neproducând vom importa mai mult și deficitul de balanță comercială va crește în continuare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Probleme vor fi și în construcții: se estimează o scădere a ritmului:

„Toată ziua auzim angajamentele decidenților politici, că investițiile și construcțiile vor fi în floare. Dacă ne uităm tot la datele INS, 8 luni construcțiile inginerești, adică cele care prezintă investiții publice, sunt în scădere cu 7% față de aceeiași perioadă a anului trecut, astea sunt semne proaste pentru mediul de afaceri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum am ajuns aici, pe lângă criza din energie?

„Nu există o politică economică a statului, nu știm ce vrea acest stat cu economia României, el se gândește numai cum poate să mai pună taxe ca să poată să aibă ce distribui pe diverse direcții pe care le dorește fiecare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit estimărilor făcute de directorii din domeniu, vor fi creșteri și la facturile pentru diferite servicii.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cei mai mulți producători de mobilă pe bază de plăci au oprit fabricile. Spun că lemnul vândut de Romsilva este prea scump | AUDIO