Confidenţialitate

Exploziile de la gazoductele Nord Stream ar fi fost provocate de un grup pro-ucrainean din Rusia, spun oficiali americani

Exploziile care au scos din funcțiune gazoductele Nord Stream din Marea Baltică anul trecut ar fi fost provocate de un grup pro-ucrainean din Rusia, arată noi informații revizuite de oficiali americani. Potrivit The New York Times, nu există dovezi care să arate că atacurile ar fi fost ordonate de Kiev.

Revizuirea unor informații noi sugerează că persoanele responsabile de actul de sabotaj, din septembrie anul trecut, sunt opozanți ai președintelui Vladimir Putin.

Oficialii americani nu au precizat, însă, cine a ordonat sau plătit operațiunea.

Explozibilii au fost cel mai probabil plasați cu ajutorul unor scafandri experimentați.

Inițial, în luna decembrie cotidianul american The Washington Post notase că nu există vreo dovadă clară care să arate o presupusă implicare a statului rus în atac.

Însă, SUA şi NATO au calificat atacurile din septembrie asupra gazoductului drept “act de sabotaj”, în timp ce Moscova a acuzat Occidentul şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente.

Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi.

Anchete fac și Germania, Suedia și Danemarca , dar aceastea nu au fost încă finalizate.

Foto: Colaj video Twitter

Citește și: Ionel Scrioșteanu: Ucraina va opri lucrările de dragaj de pe Canalul Bâstroe până la clarificarea situației | AUDIO