Confidenţialitate

Evoluția prețurilor la nivel global: Indicele preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în luna martie | AUDIO

Vești bune privind evoluția prețurilor: la nivel global, indicele preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în luna martie, pentru a 12-a lună consecutiv. La unele produse, prețurile sunt în continuare ridicate, în timp ce la altele se resimte deja o ieftinire. Este cazul cerealelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură publică lunar propriul său index al prețurilor, care măsoară modificările înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Astfel, în luna martie, acesta a scăzut față de luna anterioară, fiind cu 20,5% mai mici decât nivelul record pe care l-au atins în urmă cu un an, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

La cereale e o scădere de 5,6% a preţului, în condiţiile în care cotaţiile internaţionale la grâu s-au redus cu 7,1%. Prețul uleiurilor vegetale a scăzut și el cu 3% față de luna februarie și cu 47% față de martie anul trecut.

În schimb, preţurile la zahăr au crescut cu 1,5% în luna martie şi au atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2016 iar preţurile la carne au crescut cu 0,8%.

Potrivit experților Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, chiar dacă preţurile au scăzut la nivel global, ele sunt în continuare la un nivel ridicat şi continuă să crească pe pieţele locale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mii de fermieri protestează în mai multe orașe din țară față de importul de cereale din Ucraina. „Vrem să ajutăm, dar nu cu orice preț” | VIDEO