Confidenţialitate

Eurohold Bulgaria, grupul care deține Euroins România: ASF aruncă piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru

Eurohold Bulgaria, compania care deține Euroins România, a transmis vineri, după decizia ASF, că revocarea licenței de funcționare și deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societății este „o preluare ostilă a activelor filialei din România”.

Conducerea holdingului bulgar a transmis că, „într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituția care nu a reușit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eșuat de această dată să înțeleagă un contract de reasigurare, aruncând piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru.”

Grupul Eurohold mai transmite că, prin retragerea autorizării Euroins, românii vor plăti RCA la prețuri mult mai mari.

„Această decizie confirmă intenția de manipulare a pieței asigurărilor și caracterul premeditat al acțiunilor instituției de supraveghere, după ce a aprobat în ultimele două luni participarea unei bănci de prestigiu precum BERD în calitate de acționar al Euroins și, în același timp, a aprobat subscrierea de capital care demonstrează solvabilitatea și stabilitatea poziției financiare a Euroins, acțiuni neregăsite în sinteza care stă la baza deciziei ASF, care a venit înaintea Raportului solicitat de BERD și înaintea rezultatelor analizei EIOPA”, a mai transmis Eurohold Bulgaria, vineri.

Drept urmare, grupul bulgar anunță că intenționează să conteste decicia privind falimentul Euroins România și consideră măsura ca fiind „abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situația actuala a pieței de asigurări din Romania, și în contradicție cu bunele practici europene”.

„Decizia consiliului de administrație ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, și nu ia în considerare situația financiară a reasiguratorului în sine. În plus, consiliul de administrație al ASF a adoptat o decizie care nu ține cont de poziția autorității de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re”, mai spun cei de la Eurohold Bulgaria.

Vă reamintim, vineri dimineață, ASF a transmis că a decis retragerea autorizării de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Foto: Shutterstock

Citește și: PAID, după retragerea autorizației pentru Euroins: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale, valabilă și când distribuitorul intră în faliment