Confidenţialitate

Eugen Iancu, tatăl unui băiat decedat la Colectiv: „Era cumplit să trăim amânările. Nu mă bucur de pedepse, dar cineva trebuia să răspundă”

Eugen Iancu, al cărui fiu a murit în urma incendiului din clubul Colectiv, a vorbit la Europa FM despre sentințele finale date în dosarul amânat mai mulți ani și spune că acum este important ce am învățat din tragedia care a curmat în final 65 de vieți.

Se bucură că, în sfârșit, au fost acordate sentințele în dosarul Colectiv, întrucât amânările erau cumplite pentru supraviețuitori și rudele celor care au pierit în incendiu:

„Din punctul meu de vedere e bine că s-a terminat, că avem o decizie, era cumplit să tot trăim amânările astea săptămânale, lunare. Acum, dacă dimensiunea pedepselor este corectă nu știu, rămâne de văzut și așa cum cred că ar trebui să gândim toți, judecata nu o criticăm noi. Am să fac un lucru totuși, am să verific ce pedepse au luat managerii unor întreprinderi în care s-au întâmplat accidente de muncă și au murit 2-3-5 muncitori, pentru că dacă un astfel de manager a luat 10 ani iar un manager de primărie în timpul căruia au murit 65 de oameni primește doar 4 ani înseană că avem o problemă.”

În ceea ce-l privește pe Cristian Popescu-Piedone, Eugen Iancu spune că s-a dorit ca primarul Sectorului 5 să scape de pedeapsă și că, de fapt, acesta este motivul pentru care dosarul a fost amânat atâția ani:

„De asta se amână de aproape 2 ani, s-a dorit ca acest om să fie scăpat. Chiar mă întrebam ce reacții am fi avut și eu și ceilalți din Colectiv și societatea dacă Piedone ar fi fost scăpat. Eu nu mă bucur de pedepse dar consider că în mometul în care administrezi un spațiu în care mor 65 de oameni e clar că de moartea acestor oameni se fac vinovați niște indivizi care trebuie să răspundă.”

La fel de important este și ce se întâmplă de acum înainte, mai spune Eugen Iancu, la Europa FM:

„Am trecut de un prim hop, acum trebuie să vedem urmarea sau continuarea, trebuie să știm cine și de ce au pus transferuri în străinătate, să știm de ce s-a greșit pentru că altfel nu vom putea îndrepta lucrurile. (…) Trebuie să vină justiția, trebuie să vină specialiștii dar nu specialiștii aceleiași instituții. (…) Să nu uităm că pompierii, ISU, IGSU, DSU, ele autorizează funcționarea unui spațiu, ele controlează, tot ele intervin în caz de incident. În Colectiv, aceeași structură s-a ocupat de transferul răniților în străinătate pe mașini și avioane care nu au avut nimic.”

Am stat de vorbă și cu Adina Apostol, unul dintre supraviețuitorii tragediei din Colectiv, despre sentințele date joi de Curtea de Apel București. Citiți reacției ei aici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / George Călin