Confidenţialitate

Sentința în dosarul Colectiv: Popescu-Piedone, 4 ani de închisoare. Unul dintre patronii clubului, aproape 12 ani de detenție

Cristian Popescu-Piedone, care a primit în primă instanță în dosarul Colectiv la 8 ani şi 6 luni de închisoare, a fost condamnat, joi, la 4 ani de închisoare. Anastasescu George Alin , unul dintre patronii clubului, a primit 11 ani și 8 luni de închisoare.

Actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare în Dosarul Colectiv pentru abuz în serviciu. Totodată, Piedone nu va putea fi ales în funcții publice timp de 5 ani, potrivit deciziei definitive a Curții de Apel București, notează G4Media.

Paul Gancea, unul dintre patronii de la Colectiv, a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare.

Mincu Costin, alt patron de la Colectiv, a fost condamnat la 8 ani închisoare. Cea mai mare pedeapsă a primit-o al treilea patron al clubului, Anastasescu George Alin, condamnat la 11 ani si 8 luni inchisoare.

Pompierii ISUBIF Antonina Radu și George-Petrică Matei au primit și ei câte 8 ani și 8 luni de închisoare fiecare.

Pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise au primit fiecare câte 6 ani și 10 luni de închisoare. Totodată, Cristian Mihai Niţă, administratorul firmei de artifici, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni cu suspendare.

Au fost și câteva achitări în dosarul Colectiv, potrivit Libertatea:

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: achitată.

Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: achitată.

Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: achitată.

Europa FM a stat de vorbă cu Adina Apostol, unul dintre supraviețuitorii tragediei din Colectiv. Citiți aici părerea ei despre sentințele date joi de Curtea de Apel București.

Procesul în dosarul Colectiv s-a încheiat în decembrie, dar instanța a amânat de 4 ori până acum pronunțarea pedepselor. Judecătorii au invocat complexitatea cauzei și faptul că sunt obligați, în același timp, să motiveze verdictele.

De anul trecut, Curtea Constituțională îi obligă pe judecători să pronunțe sentințe în dosarele penale o dată cu motivarea, așa că magistrații care judecă dosarul Colectiv au spus că au nevoie de mai mult timp pentru asta.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie acum un an, însă judecatorii au cerut -din oficiu- schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru unii dintre cei judecați.

S-a apelat la un complet de divergenţă care a înlăturat aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţi, printre care şi Cristian Popescu-Piedone, condamnat în primă instanță la 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Asta i-a facut pe procurorul DNA şi avocaţii victimelor să acuze că se vrea ca inculpaţii sa primeasca pedepse mai mici sau chiar să scape.

În 2019, judecătorii Tribunalului București au decis pedepse de până la 12 ani de închisoare cu executare pentru patroana firmei de artificii, cei 3 patroni ai clubului Colectiv, cei doi pompieri care au verificat clubul și pirotehniștii care au pus artificiile.

Tot în primă instanță, inculpații au fost obligati să achite daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro victimelor din Colectiv.