Confidenţialitate

Epidemie de hepatită A în școlile din Constanța

Îngrijorate de numărul mare al copiilor diagnosticați cu periculoasa boală transmisibilă, autoritățile iau măsuri pentru prevenirea extinderii epidemiei.

Numită și boala mâinilor murdare, hepatita virală A afectează mai ales minorii și se transmite printr-o igienă deficitară.

Focare epidemice s-au înregistrat chiar și în licee și școli pretențioase din Constanța. Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar Județean au luat măsuri de igienizare. Iar Consiliul Local Municipal Constanța a alocat 1,6 milioane de lei pentru materiale dezinfectante și lucrări în vederea creșterii condițiilor de igienă în școlile, liceele și grădinițele din oraș, a anunțat primarul Decebal Făgădău.

“Sper ca în cel mai scurt timp, toate instituțiile de învățământ din Constanța să aibă, la fiecare intrare, ieșire din școală, dezinfectant, astfel încât măcar să nu se mai extindă epidemia de hepatită A”, a spus primarul.

În urma controalelor efectuate în toate școlile, s-a intocmit un necesar de materiale igienico sanitare pentru fiecare din cele peste 150 de unitati de învatamant. Dar, potrivit primarului Decebal Făgădău, rolul cel mai important revine celor care intră în contact direct cu elevii, profesorii: “Tocmai de aceea, îi rog fără nici un fel de jenă să îi trimită acasă pe cei care nu sunt spălați”.

Directorii școlilor sunt obligați să achiziționeze în cel mult o săptămână materialele igienico sanitare. În caz contrar, conform legii, sumele necheltuite până la sfârșitul anului se vor înapoia primăriei Constanța.