Confidenţialitate

Epidemia de variola maimuţei în Europa poate fi eradicată, trasmite OMS

Vești bune de la Organizația Mondială a Sănătății: epidemia de variola maimuţei în Europa poate fi eradicată. În mai multe țări se constată o scădere a cazurilor de îmbolnăvire. În total, 43 de țări au fost afectate.

Europa „merge în direcţia corectă”, estimează directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

„Există semne timpurii încurajatoare, precum cele observate în Franţa, Germania, Portugalia, Spania, Marea Britanie şi în alte ţări, care indică faptul că epidemia ar putea încetini”.

Pentru a elimina variola maimuței din Europa, OMS recomandă monitorizarea celor infectați, vaccinarea ţintită, în comunitățile de risc, identificarea cazurilor de contact şi campanii de informare destinate bărbaţilor gay, în rândul lor fiind înregistrate peste 90% din cazuri.

Kluge a citat exemplul Portugaliei, unde „în absenţa unei campanii de vaccinare depline, am reuşit să limităm creşterea numărului de cazuri prin schimbarea comportamentului şi a angajamentului în rândul comunităţilor”.

Ce înseamnă acest lucru?

Cazurile au fost depistate din timp, populația care avea suspiciuni fiind îndemnată să meargă rapid la doctor; acest lucru a dus la autoizolarea timpurile a pacienţilor și, drept urmare, la infectări mai puține.

Săptămâna trecută, OMS a raporta o reducere cu 21% a numărului de cazuri noi la nivel mondial, după patru săptămâni consecutive de creşteri.

Citește și: Franța: Primul caz de variola maimuței la un animal de companie. Câinele a dormit în același pat cu stăpânii săi infectați