Epidemia cu coronavirus încetinește creșterea economică a Chinei

Ritmul de creștere economică a Chinei ar putea ajunge până la 5%, sau chiar mai scăzut, din cauza epidemiei cu coronavirus, ceea ce ar determina factorii de decizie să adopte noi măsuri de stimulare, a declarat un economist guvernamental chinez, citat de agenția Reuters.

Epidemia, care a ucis mai mult de 130 de persoane și a infectat aproape 6.000 în China, ar putea reduce creșterea PIB-ului din primul trimestru cu aproximativ 1 punct procentual, a declarat Zhang Ming, economist la Academia de Științe Sociale.

„Creșterea PIB în primul trimestru al anului 2020 ar putea fi de aproximativ 5% și nu putem exclude posibilitatea scăderii sub 5%”, a spus Zhang.

Zhang a declarat că prognoza sa se bazează pe presupunerea că epidemia va atinge un maxim la mijlocul lunii februarie și se va încheia până la sfârșitul lunii martie.

Zhang se numără printre mulți economiști guvernamentali și, deși opiniile Academiei servesc adesea ca o recomandare pentru factorii de decizie chinezi, opiniile sale s-ar putea să nu se alinieze complet celor ale guvernului, care încă nu a emis analize.

Creșterea economică a Chinei a încetinit până la minimul a aproape 30 de ani, de 6% în trimestrul patru al anului trecut, iar analiștii au spus că se așteaptă ca epidemia să afecteze economia.

Zhang a estimat că impactul asupra economiei Chinei ar putea fi semnificativ mai mare decât cel al SARS, un coronavirus originar din China care a ucis aproape 800 de persoane la nivel global în 2002 și 2003.

Cea de-a doua economie din lume se bazează mai mult pe servicii și pe consum acum decât atunci, a explicat Zhang.

Pe plan intern, epidemia a lovit sectoare precum transportul, turismul, cateringul și divertismentul. Zhang a spus că rata șomajului ar putea să depășească 5,3% în lunile următoare, a declarat Zhang.

Creșterea economică s-ar putea redresa la sfârșitul acestui an, la 5,7% pentru întregul an, a spus Zhang. În 2019, creșterea a fost de 6,1%, cea mai slabă din 29 de ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS