Confidenţialitate

Emilia Șercan: „Cîmpeanu a plagiat o lucrare care a devenit curs predat studenților de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București” | AUDIO

Jurnalista Emilia Șercan formulează noi acuzații la adresa ministrului Educației, acuzații care pun din nou, sub semnul întrebării integritatea academică a lui Sorin Cîmpeanu. Specializată în demascarea a nenumărați plagiatori, Emilia Șercan explică într-o anchetă publicată astăzi, de site-ul Pressone, că în calitate de cadru didactic universitar, în trecut, Cîmpeanu a plagiat o lucrare care a devenit curs predat studenților de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București.

Emilia Șercan: „Sorin Cîmpeanu plagiază, practic, 13 capitole semnate anterior de fostul lui conducător de doctorat și de un alt profesor de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Este vorba despre un curs universitar apărut în 2000 care îl are pe Sorin Cîmpeanu ca autor a două capitole. Acest curs este republicat în anul 2006 cu un alt titlu, dar cu aceeași structură, cu același conținut, păstrând aceleași date, aceleași figuri, aceleași tabele. De această dată, cursul este semnat doar de doi autori, iar Sorin Cîmpeanu plagiază, practic, 13 capitole semnate anterior de fostul lui conducător de doctorat și de un alt profesor de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, dar mai mult de atât, acesta își însușește și paternitatea creației celot 13 capitole”, a explicat Emilia Șercan pentru Europa FM.

Emilia Șercan, și ea cadru didactic, acuză că acum, în calitate de ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu a promovat un proiect de lege a Educației care îl pune pe el însuși în poziția de a fi în conflict de interese.

De ce?

Pentru că proiectul ce urmează să fie trimis Guvernului și apoi Parlamentului absolvă plagiatorii de sancțiuni, la trei ani de la comiterea abaterilor.

Emilia Șercan: „În actualul proiect al învățământului superior, promovat de ministrul Sorin Cîmpeanu, există cel puțin două prevederi care îl avantajează”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În actualul proiect al învățământului superior, promovat de ministrul Sorin Cîmpeanu, există cel puțin două prevederi care îl avantajează în mod clar în această chestiune: prima face referire la prescripția după trei ani de zile a oricărei încălcări a unei norme de integritate academică, inclusiv plagiatul. Iar cealaltă prevedere este mai degrabă neincluderea în proiectul de lege a educației a unei prevederi existente în actuala lege care face referire la sancțiunile foarte severe aplicate în cazul celor care comit infracțiuni academice”, a adăugat Emilia Șercan.

Emilia Șercan: „Orice persoană care a comis o abatere de la integritatea academică mai veche de 3 ani de zile, nu mai este sancționabil”

Actuala legislație prevede sancțiuni pentru plagiatori, iar prin neintroducerea acestora în noul proiect de lege, chiar Sorin Câmpeanu ar putea beneficia de prevederi mai blânde, spune Emilia Șercan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Retrogradarea e la un grad universitar la celălalt: de exemplu, de la profesor la conferențiar. Sau de la conferențiar la lector. Și desfacerea contractului de muncă pentru acest gen de abatere. Nu mai există în viitoarea lege. Astfel, orice persoană care a comis o abatere de la integritatea academică mai veche de 3 ani de zile – deci dacă ne raportăm la 2022, rezultă 2019 – nu mai este sancționabil potrivit intenției materializate în acest proiect legislativ inițiat de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu”, a mai spus Emilia Șercan.

Europa FM a încercat să obțină un punct de vedere și de la ministrul Educației, dar Sorin Cîmpeanu nu a răspuns deocamdată.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Emilia Șercan: „Sorin Cîmpeanu este portavocea impostorilor. Noua lege a educației, făcută pentru ca plagiatorii să nu plătească” | AUDIO