Confidenţialitate

Emilia Șercan: Acum, oamenii își ascund tezele de doctorat din CV. Înainte, era o modă

Jurnalista Emilia Șercan, invitata lui Alice Iacobescu la Piața Victoriei, vorbește despre unele dintre cele mai scandaloase cazuri de plagiat din România și cât de ușor le este plagiatorilor să ocupe în continuare funcții importante.

Cel mai recent caz de plagiat descoperit de jurnalistă este cel al lui David Nicolae Ungureanu, care, pe 4 martie, a fost numit rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, după ce fostul rector a fost și el acuzat de plagiat. Diferența între fostul și actualul rector este că David Nicolae Ungureanu are două doctorate plagiate. Emilia Șercan explică, la Piața Victoriei, cât de gravă este, de fapt, situația la Academia de Poliție:

„Acolo este un loc în care s-a dezvoltat o cultură a plagiatului, a imposturii, este probabil instituția cea mai vulnerabilă în momentul de față în întreg sistemul universitar. Cred că acolo lucrurile stau mult mai rău decât în unele universități private. La umbra unui sistem ermetic în care funcționează unele instituții de forță, la Academie s-a dezvoltat și a fost protejată ani la rândul cultura plagiatului și cultura fraudei academice.”

Problema este și mai gravă decât pare, întrucât cei care au fost prinși că au plagiat sunt cei care, culmea, formează viitorii ofițeri, spune jurnalista de investigații:

„Au permis ca persoane care, probabil, n-ar fi trebuit niciodată să intre în sistemul universitar, au ajuns să dețină titluri de profesor universitar, de conducător de doctorate și să fie cei care, practic, își pun amprenta asupra studenților. Acești studenți sunt viitori oameni ai legii, cei care vor ajunge, în 5-10 ani, să conducă pur și simplu Poliția Română, să gestioneze situații cum am văzut la Caracal sau, mai recent, la Onești.”

După ce jurnalista a relatat despre cazul de plagiat al fostului rector, Academia de Poliție și-a pierdut dreptul de a mai avea școală doctorală și a fost numit, prin ordinul fostului ministru al Educației, un rector interimar. După expirarea ordinului, ministrul de Interne, Lucian Bode, a decis să numească în funcția de rector pe David Nicolae Ungureanu, decizie de neînțeles în viziunea Emiliei Șercan:

„În momentul în care a expirat ordinul de ministru pentru împuternicirea fostului rector, a fost numit un alt rector, care are aceste două teze de doctorat palgiate. E o decizie de neînțeles din partea ministrului de Interne, Lucian Bode. Teza lui, susținută la Academia de Poliție, a fost verificată de două ori cu softul de detectare a similitudinilor și a ieșit cu un procent foarte mare, de aproape 50%.  Comisia de etică ar fi trebuit să verifice dacă acele similitudini înseamnă și plagiat, acest lucru nu s-a întâmplat.”

Pentru a înțelege însă decizia, Emilia Șercan spune că Marius Mihăilă, președintele Comisiei de etică, adică cea care trebuia să verifice dacă actualul rector al Academiei a plagiat, este acum directorul de cabinet al ministrului Bode:

„Decizia de numrire a domnului Ungureanu în funcția de rector și a tuturor celorlalți care au fost numiți în funcții de prorector și de decan, toate aceste schimbări care sunt șocante, cumva, îl au drept autor pe domnul Mihăilă, care este consilier și director de cabinet al ministrului Bode. El a fost șeful acestei comisii de etică, care a mușamalizat în ultimii 3-4 ani de zile toate cazurile de plagiat despre care eu am relatat.”

Nici după ce un plagiator este confirmat oficial de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) situația nu se rezolvă de la sine, pentru că universitățile care au emis titlul și diploma de doctor trebuie să-i dea în judecată pe plagiatori, mai spune Emilia Șercan. Cine este de vină pentru această situație?

„Legiuitorul, pentru că lucrul acesta s-a întâmplat în Parlamentul României și mai exact în Comisia de Educație din Senat, care era populată la vremea respectivă cu 3 foști miniștri: Ecaterina Andronescu, Sorin Cîmpeanu și Liviu Pop. Sub bagheta lor magică, se întâmplă această modificare a Legii Educației, o modificare perversă, care separă titlul de doctor de diploma de doctor. (…) În momentul de față, blocăm instanțele cu încă o procedură, care nu face nimic altceva decât să constate, procedural, că un titlu a fost restras, pentru că a fost restras haide să anulăm și diploma.”

În ciuda dificultăților pe care le întâlnește la tot pasul, jurnalista de investigații spune că găsirea adevărului merită tot timpul petrecut până a ajunge acolo:

„La un moment dat, a fost așa, un moment, în care m-am gândit merită efortul, nopțile nedormite, statul prin biblioteci? Merită, eu lucrurile astea nu le fac pentru mine, iar în încăpățânarea mea de a scrie 6 ani despre impostura din sistemul academic s-au schimbat lucruri. Sunt oameni care nu-și mai doresc să devină doctori, înainte era o modă, foarte multă lume din lumea politică își dorea, acum oamenii își ascund tezele de doctorat din CV.”