Confidenţialitate

Elevii vor trece la cursuri online doar acolo unde spitalele vor fi ocupate în proporție de 75% cu bolnavi Covid | AUDIO

De luni, toți elevii revin fizic la cursuri. Potrivit noilor reglementări ale Ministerului Educației și Sănătății, elevii vor mai face cursuri online doar acolo unde capacitatea spitalelor va fi ocupată în proporție de 75% cu bolnavi de coronavirus.

Practic, nu vor mai fi luate în calcul nici rata de incidență a cazurilor dintr-o localitate și nici rata de vaccinare a personalului din învățământ.

Cu explicații, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu:

„Dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a explicat, s-a analizat în profunzime schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc. pragul este de 75%, prag care nu este atins în niciunul dintre județele României în prezent, deci din perspectiva educației, luni, toate școlile și toate grădinițele din România vr putea să funcționeze cu prezență fizică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul lui, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explica că decizia de a închide școlile din județele unde rata de ocupare a paturilor va ajunge la 75 de procente va fi menținută până când în acele spitale rata de ocupare va ajunge la 70%. Iar o clasă va trece la cursuri online pentru o săptămână, cel puțin, odată cu apariția a trei cazuri de coronavirus în rândul elevilor, față de un caz cât era până în prezent.

Ministrul Sănătății explică de ce s-a ajuns la aceste noi reglementări:

„Dece trei cazuri într-o clasă? Pentru că această este definiția focarului epidemiologic. De ce 7 zile? Pentru că aceasta o considerăm o perioadă de incubație. Un copil se îmbolnăvește în ziua 1 și atunci perioada de incubație în care ar putea să mai apară cazuri în general este mai scurtă, mai ales la tulpina Omicron.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educației mai spune că ziua de joi va fi ziua în care vor fi anunțate procentele de ocupare a paturilor din spitale, astfel încât Inspectoratele Școlare să fie informate din timp despre scenariul după care vor funcționa în următoarea săptămână.

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș

Citește și: Gabriela Firea anunță controale în centrele de plasament, casele familiale și la asistenții maternali, după înmulțirea abuzurilor | AUDIO