Elevii claselor a VIII-a încep simularea Evaluării Naţionale. Profesorii FSLI boicotează testarea

Ministerul Educaţiei Naţionale organizează, începând de luni, simularea Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a VIII-a.

Sunt aşteptaţi să participe cei aproape 180.000 de elevi.

Luni este programată proba de Limba şi literatura română, urmată, marţi, de cea la Matematică. Miercuri, elevii minorităţilor îşi testează cunoştinţele de Limbă şi literatură maternă.

Probele încep la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Anunţarea rezultatelor se va face la 16 martie.

”Subiectele sunt elaborate de către specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, şi sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen şi parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea”, potrivit MEN.

Notele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog.

În 1.100 de şcoli din Bucureşti şi 28 de judeţe, organizarea simulării este pusă sub semnul întrebării.

Sindicaliştii FSLI au ameninţat cu boicotul, în ajun, nemulţumiţi că nu au un răspuns din partea Guvernului în ceea ce priveşte revendicările lor.

“Boicotul nu este o soluţie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creştere salarială de 20%, începând cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceştia se află în faţa primei lor simulări de examen, iar impactul emoţional asupra lor este unul puternic”, a transmis ministerul Educaţiei.

Valentin Popa le-a reamintit reprezentanţilor sindicali că se află în renegociere contractul colectiv de muncă şi, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu înceapă conflicte de muncă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS