Eforturi diplomatice în sprijinul familiei Bodnariu

În ultimele zile, diplomaţii români au avut o serie de întâlniri – la Oslo – în vederea soluţionării cazului Bodnariu, familia ai cărei 5 copii au fost preluaţi în custodie temporară de statul norvegian, pe motiv că erau bătuţi.

Potrivit MAE, ambasadorul ţării noastre a purtat discuţii la Ministerul norvegian de Externe şi la Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, unde a propus o cooperare politică pentru gestionarea cazului Bodnariu, reamintind propunerea privind integrarea copiilor în familia extinsă a tatălui român.

S-a solicitat permisiunea ca minorii să poată fi vizitaţi de consulul român, insistându-se ca cei 5 copii să nu fie separaţi.

În schimb, autorităţile norvegiene au asigurat că există garanţii procesuale pentru părinţi şi au reiterat faptul că ancheta nu a invocat aspecte de natură religioasă.

De asemenea, oficialii statului nordic au agreat organizarea unor întâlniri de lucru bilaterale pentru a identifica mecanisme de coordonare în gestionarea cazurilor de minori români instituţionalizaţi în Norvegia.

Familiei Bodnariu i s-au recomandat alţi doi avocaţi norvegieni, care s-au ocupat în trecut de cazuri similare.