Confidenţialitate

Eduard Hellvig, audiat în comisia parlamentară de control al SRI timp de 7 ore

ACTUALIZARE: Directorul SRI a fost audiat în Comisia de control al SRI timp de șapte ore.

Șeful comisiei parlamentare, Adrian Țuțuianu a declarat că a fost o discuție lungă și consistentă.

Directorul SRI, Eduard Hellvig a precizat că serviciul nu are ofiţeri sub acoperire în politică şi nici în justiţie.

Eduard Hellvig a adăugat că există interesul de a destabiliza SRI, dar a precizat că acesta dispune de instrumentele necesare pentru a se apăra pe sine, cât şi pe cetăţenii României.

”Vă spun clar: SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică sau justiție. SRI nu se va implica în niciun tip de joc de putere. SRI nu va organiza proteste sau mișcări de stradă așa cum s-a afirmat în alte locuri. Îmi doresc o colaborare transparentă cu toate instituțiile statului. Dacă suntem SRI nu înseamnă că trebuie să fim o instituție izolată.”

Totodată, șeful SRI a precizat că ofițerii serviciului nu au întocmit niciun dosar penal, ci doar au oferit asistență tehnică procurorilor.

Declarația lui Eduard Hellvig: ”Am participat la o discuție extrem de utilă, onestă și transparentă așa cum ar trebui să existe. Au fost clarificate evenimentele recente în care a apărut și numele SRI.  Aș vrea să fac câteva lămuriri pe care le consider necesare atât pentru opinia publică, cât și pentru partenerii noștri internaționali, cât și pentru angajații SRI. Am cumpănit mult înainte de a împărtăși aceste informații.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consider o datorie din partea mea să punctez câteva lucruri. Am preluat mesajele din partea persoanelor cu bună-credință. Suntem conștienți de lucrurile vehiculate în spațiul public și la tratez cu toată seriozitatea.

Le spun tuturor, mai ales celor de bună credință, că SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetățenii României. Un SRI slab ar însemna o Românie dezarmată în fața amenințărilor, iar asta nu folosește nici statului român și nici românilor. Nu am date sau dovezi care să confirme tot ce apare în spațiul public. Dacă există dovezi ele trebuie puse la dispoziția justiției.”

Se încearcă demonizarea instituției pe care o conduc, prin atragerea sa în zona speculațiilor îi afectează pe angajații onești loiali. Mesajele pe care le transmitem sunt interpretate. Cei care ne atacă știu că nu vom intra în acest joc, de aceea continuă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vreau să subliniez clar hotărârea mea de a ține SRI în limitele legii. Cei care mă cunosc știu că urăsc abuzurile. De aceea vă spun clar: SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică sau justiție. SRI nu se va implica în niciun tip de joc de putere. SRI nu va organiza proteste sau mișcări de stradă așa cum s-a afirmat în alte locuri. Îmi doresc o colaborare transparentă cu toate instituțiile statului. Dacă suntem SRI nu înseamnă că trebuie să fim o instituție izolată.”

Eduard Hellvig a precizat că ofițerii SRI au oferit asistență tehnică procurorilor, dar nu au întocmit dosare penale.

”Vă pot spune că ofițerii SRI au oferit în cadrul protocoalelor informații și nu au desfășurat acțiuni de cercetare penală. Au prestat doar servicii de supraveghere în baza mandatelor.”

Șeful SRI a vorbit și despre bugetul instituției, după ce Liviu Dragnea s-a arătat nemulțumit că bugetul SRI a crescut cu 17%.

 

”Am explicat Comisiei modul de fundamentare a bugetului serviciului. Știu că există o percepție publică cu privire la bugetul SRI. Calitatea de membru al NATO ne obligă să participăm la asigurarea securității colective și acest lucru consumă o sumă semnificativă a bugetului SRI. O mare parte din bugetul SRI merge la pensii și salarii pentru că, trebuie să vă spun, ca să suplinim ce fac alte servicii cu tehnică avansată, SRI o face cu angajații și asta presupune costuri, un efort bugetar adecvat. Cheltuielile de asigurare a securității vor fi mai mici decât cele de insecuritate.”

Eduard Hellvig a mai făcut apel la Parlament să adopte și o legislație în materie de securitate națională și a încheiat declarația precizând că SRI lucrează în interesul cetățeanului.

”În urmă cu aproape doi ani când am primit votul Parlamentului pentru a ocupa funcția de director al SRI știam că trebuie să mă asigur că această instituție lucrează în interesul cetățeanului.”


Directorul Serviciului Român de Inofrmaţii (SRI) Eduard Hellvig, a precizat miercuri că a venit la Parlament cu toată deschiderea să răspundă la toate întrebările Comisiei de control a SRI şi a arătat că această invitaţie reprezintă pentru el o “oportunitate”.

Am venit la Parlament cu toată deschiderea să răspund la toate întrebările Comisiei. Pentru mine e o oportunitate. Am speranța unui nou început în relația dintre Parlament și SRI și sunt convins că după această audiere vom avea răspuns la foarte multe dintre întrebările care au existat în spațiul public“, a spus Hellvig, înainte de audierea sa de către Comisia de control SRI.

El a precizat că la comisie au sosit şi documente clasificate, care vor fi puse la dispoziția Comisiei pentru a lămuri aspectele care au fost în dezbaterea publică.

Cazul Coldea

Directorul Serviciului, Eduard Hellvig, a fost convocat pe tema scandalului în care a fost implicat Florian Coldea, fostul său adjunct.

Numele lui Coldea a fost menționat în dezvăluirile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță, care vorbea, între altele, despre vacanțele pe care și le-a petrecut alături de fostul numărul 2 din SRI.

Eduard Hellvig spune că a adus toate documentele interne cerute, dar a refuzat să comenteze aceste dezvăluiri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

La rândul său, preşedintele comisiei SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat miercuri că diretcorul SRI, Eduard Hellvig, le-a prezentat parlamentarilor două rapoarte – unul despre Florian Coldea și unul despre generalul de brigadă Elena Istode, precizând că ”ancheta internă nu este închisă”

Cât privește fotografiile apărute în presă în care generalul de brigadă Elena Istode apare în vacanțe de lux cu familia politicianului Cristian Rizea, Țuțuianu a explicat că ancheta internă a SRI a arătat că soția fostului deputat a fost colegă de facultate cu Istode, că generalul SRI a achitat o parte importantă a costurilor și că a informat conducerea serviciului despre aceste ”activități”.

Să mai spunem că în ședința comisiei parlamentare de control al SRI va fi adusă în discuție și o presupusă influență a Serviciului în protestele de duminică, împotriva grațierii și modificării Codului Penal.

O posibilă implicare a SRI a fost prezentată de o parte a presei și de susținătorii celor 2 proiecte de ordonanță de urgență privind modificarea legislației penale.