Confidenţialitate

Ediție Specială Știrile Europa FM după declarațiile lui Ludovic Orban

Tudor Mușat și Cătălin Striblea au găzduit o Ediție Specială Știrile Europa FM în care au analizat, cu ajutorul specialiștilor și al ascultătorilor, implicațiile anunțatei stări de urgență.

Măsura va intra în vigoare de luni, după cum a declarat, sâmbătă seara, președintele Klaus Iohannis.

„Prima prioritate pentru noul Guvern este, evident, continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat”, a precizat șeful statului.

Premierul a declarat, în cadrul unei conferințe de presă online, că „faptul că avem puține cazuri de coronavirus este o dovadă că măsurile luate de autorități au fost eficiente”.

Totodată, Ludovic Orban a menționat că „este posibil ca autoritățile să limiteze creșterile prețurilor la medicamente și la alte produse care sunt foarte căutate în momentul de față, precum măști, mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți, biocide”.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, al cărui președinte este ministrul Afacerilor Interne, a aprobat noi măsuri de prevenire și protecție adaptate evoluției infecției cu noul coronavirus.​

Ministrul de Interne a anunțat, duminică, că o echipă formată din reprezentanții tuturor  ministerelor a lucrat pentru a trimite nota de fundamentare ce va fi prezentată președintelui Iohannis pentru decretarea stării de urgență.

„Izolare la domiciliu 14 zile pentru cei care vin din țări confirmate cu cel puțin 500 de cazuri. ITM este obligat să verifice dacă este decalat programul, cum s-a decis miercuri.

Se suspendă până pe 31 martie 2020 organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme. Fac apel la clam și solidaritate. Să fim uniți și să ajutăm fiecare după puteri. Situația este sub control”, a declarat Marcel Vela.

„Faptul că avem puține cazuri de coronavirus este o dovadă că măsurile luate de autorități au fost eficiente”.

„Am decis să organizez această conferință de presă odată cu votul dat de Parlamentul României ieri, prin care a fost învestit cabinetul pe care îl conduc. Începând de ieri există un Guvern cu puteri depline, care are capacitatea de a lua în continuare toate deciziile care se impun.

În toată perioada de interimat, Guvernul a funcționat cu toată capacitatea și a folosit toate instrumentele pe care le-a avut la dispoziție pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus.

În acest sens, este suficient să vedem datele privind evoluția numărului de cazuri în țări europene. De exemplu, în 26 februarie, când în România era un singur caz, în Austria erau 2 cazuri, în Spania erau 2 cazuri.

Comparativ, ieri în România erau 123 de cazuri, în Austria erau înregistrate peste 500 de cazuri, iar în Spania 4221 de cazuri.

Faptul că în România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet, iar numărul de cazuri diagnosticate este încă relativ mic, din informațiile pe care le am este vorba de 139 de cetățeni români diagnosticați, este cea mai bună dovadă că toate măsurile pe care le-am luat au fost eficiente și, chiar dacă au părut severe la momentul la care le-am luat, au produs rezultate cât se poate de bune.

Odată cu votul de învestitură, avem posibilitatea să emitem acte normative cu valoare de lege, ordonanțe de urgență și alte categorii de acte normative. De asemenea, suntem în deplină capacitate de exercițiu și o vom folosi pentru a continua cu măsurile care se impun pentru a reduce cât mai mult posibilitatea infectării cetățenilor români cu Covid-19.

Deja au fost luate măsuri extrem de importante. După cum ați fost informați, din toate țările în care există un număr de peste 500 de cazuri, se va institui obligația de a sta la domiciliu pentru cei care vin din aceste țări.

De asemenea, am luat măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de acțiune a diferitelor instituții ale statului care sunt implicate în acest efort de reducere a posibilității de răspândire a virusului.

Sigur că, deși numărul de cazuri comparat cu alte țări arată faptul că am luat măsuri care au avut efecte favorabile, începând de acum limitarea răspândirii virusului va depinde în mare parte de un comportament responsabil al fiecăruia dintre cetățenii români.

Vă cer să respectați toate recomandările care sunt formulate de specialiști, de medicii epidemiologi, de reprezentanții Ministerului Sănătății.

Este foarte important pentru reducerea riscului de contaminare ca orice cetățean român să respecte măsurile care se iau, măsura carantinei și măsura izolării la domiciliu.

Viața trebuie să se desfășoare normal în continuare, căutați să respectați recomandările, care sunt foarte importante pentru a vă feri de infectarea cu Covid-19 sau pentru a elimina riscul de a-i infecta pe alții, în cazul în care sunteți purtători ai virusului.

Știm foarte clar că suntem un popor care este foarte cald, foarte afectuos. Va trebui să ne manifestăm afecțiunea, prietenia de la distanță. Va trebui să respectăm toate celelalte indicații transmise pe toate canalele de comunicare, astfel încât să existe un risct cât mai mic de contaminare.

Sigur că urmărim cu mare atenție evoluțiile din economie. Din păcate, această epidemie are un efect negativ asupra multor domenii economice.

În cursul săptămânii trecute, la inițiativa președintelui, am construit un grup de lucru care să analizeze impactul economic și care să pregătească o serie de măsuri necesare pentru a susține toate domeniile afectate de epidemie.

În domeniul transportului, al ospitalității, hoteluri, al publicității, organizării de evenimente, ca și în alte domenii, impactul epidemiei este foarte mare și Guvernul este pregătit în cursul săptămânii viitoare, printr-o consultare amplă, să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor din domeniile afectate și pentru susținerea angajaților care lucrează la aceste companii și care riscă să aibă de suferit de pe urma reducerii drastice a activității.

Vom face în continuare analize, studii de impact, vom urmări cu mare atenție evoluțiile pe fiecare domeniu, astfel încât să adoptăm oricând este necesar măsuri care să vină în sprijinul acestei zone care este afectată.

Solicit către toți angajații instituțiilor statului să fie pe deplin mobilizați, să susțină toate măsurile adoptate de Guvern, iar mediul privat să fie extrem de dispus spre dialog, spre cooperare, spre adoptarea celor mai bune decizii, pentru că noi ne dorim să adoptăm cele mai bune soluții, care să permită mersul înainte al economiei.

Aș vrea să spun câteva cuvinte despre anunțul președintelui privitor la declararea stării de urgență. Din păcate, am văzut foarte multe informații difuzate în mod iresponsabil despre următoarele măsuri care ar urma să fie luate în cazul stării de urgență.

Am cerut fiecărui ministru responsabil, care are nevoie de măsuri speciale, care să fie introduse în planul de măsuri aferente decretului prezidențial, prin care se instituie starea de urgență, să vină cu aceste măsuri.

“O altă măsură care este posibil a fi luată este măsura de a limita creșterile prețurilor la medicamente și la alte produse care sunt foarte căutate în momentul de față”, a declarat premierul Ludovic Orban, în cadrul unei declarații de presă online.

“În discursul lui, e de salutat accentul pe măsurile pentru susținerea companiilor și a sectorului privat.

A vrut să asigure că este în controlul situației el, și nu altcineva, cum ar fi Arafat, Vela. Nu, el, Ludovic Orban, conduce lupta cu coranavirusul”,  a spus Cristian Tudor Popescu la Europa FM, după declarații de presă susținute de premier online.