Ministrul Vela: Cei care vin în România din țări cu cel puțin 500 de cazuri de coronavirus, izolați la domiciliu | AUDIO

Ministrul de Interne a anunțat, duminică, că o echipă formată din reprezentanții tuturor  ministerelor a lucrat pentru a trimite nota de fundamentare ce va fi prezentată președintelui Iohannis pentru decretarea stării de urgență.

“Izolare la domiciliu 14 zile pentru cei care vin din țări confirmate cu cel puțin 500 de cazuri. ITM este obligat să verifice dacă este decalat programul, cum s-a decis miercuri.

Se suspendă până pe 31 martie 2020 organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme. Fac apel la clam și solidaritate. Să fim uniți și să ajutăm fiecare după puteri. Situația este sub control”, a declarat Marcel Vela.

De asemenea, se instituie obligaţia ITM-urilor de a verifica modul cum sunt implementate măsurile privind declararea programului de lucru pentru reducerea riscului de contaminare.

”Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, personal din unităţile sanitare, dar şi pentru pompieri, poliţişti şi jandarmi. Vreau să le mulţumesc şi lor pentru implicare şi să-i asigur că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a le asigura resursele. Dumneavoastră, cetăţenii, puteţi sprijini pe efortul nostru al tuturor rămânând acasă. Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne are capacitatea de a gestiona orice problemă apărută, iar profesioniştii din toate instituţiile vor găsi cele mai bune soluţii pentru români. Suntem o naţiune puternică, haideţi să arătăm împreună acest lucru”, a adăugat ministrul.

”Preşedintele a anunţat că se va decreta starea de urgenţă pe teritoriul întregii ţări. Este o măsură pe care multe ţări au luat-o. De aseară, am lucrat non-stop pentru a transmite domnului prim-ministru Nota de fundamentare ce va fi prezentată domnului preşedinte în vederea emiterii decretului”, a transmis Marcel Vela, potrivit căruia ”starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru limitarea noului coronavirus”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat declararea Stării de Urgență în România, începând de luni.

Jurnaliștii Cătălin Striblea și Tudor Mușat vor analiza situația într-o ediție specială a Știrilor Europa FM, realizată de Iorgu Ianuși.

Principalele declarații ale ministrului:

Așa cum ați aflat, președintele României a anunțat că la începutul săptămânii se va decreta starea de urgență pe teritoriul țării. Este o măsură pe care multe țări europene au luat-o deja în interesul cetățenilor lor.

Știu că instituirea stării de urgență presupune pentru toți schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică sau de neînțelegere.

Trebuie să conștientizăm cu toții că acest lucru este spre binele tuturor. Vreau să fac un apel la calm și la solidaritate.

Este momentul să fim uniți, toleranți și să ajutăm fiecare după puteri. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri petnru gestionarea și prevenirea infecției cu coronavirus.

Este o măsură care vine în sprijinul autorităților, pentru a putea acționa în sprijinul cetățenilor. Trebuie să acționăm cu calm, cu responsabilitate și cu grijă față de cei din jur. Fiecare poate contribui la reducerea riscului de propagare a virusului și de îmbolnăvire a altor persoane.

Vă rog să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare, informați-vă doar din surse oficiale, nu contribuiți la propagarea mesajelor de panică. Susțineți eforturile autorităților. Cu toții acționăm pentru limitarea infecției cu noul virus. Situația este sub control tocmai pentru că am luat măsuri din timp.

Am făcut recomandări pentru membrii echipelor de intervenție care merg la persoane aflate în izolare sau autoizolare la domiciliu, astfel încât să fie protejați în momentul în care la apelul acestor persoane intervin pentru a repara rețelele de utilități, telefonie, energie electrică sau alimentare cu gaz.

Totodată, am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat. Cred că este foarte important și de interes public să vă citez aceste criterii. Așadar, contactul apropiat este definit ca persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat. Doi – persoana care a avut contact fizic direct cu un cetățean infectat cu Covid-19, de exemplu o strângere de mână neurmată imediat de igiena mâinilor.

O altă decizie importantă luată ieri în ședința Comitetului a fost cu privire la limitarea unor lucruri care până acum am evitat să le luăm. Astfel, în hotărârea nr. 10 din 14 martie 2020, Comitetul Național a luat câteva decizii și vă citesc doar trei dintre ele.

Se va extinde măsura carantinării pentru toți cei care sosesc în țară din zonele carantinate, actualizate de Comitetul pentru Situații de Urgență.

Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, personal din unitățile sanitare, pompieri, polițiști și jandarmi. Vreau să le mulțumesc pentru implicare și să îi asigur că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a le asigura resursele.”

Reamintim, doar ieri numărul cazurilor de coronavirus confirmate în România a crescut cu 34, la un total de 123.

În acest moment, sunt 139 de cazuri confirmate.

La nivel mondial, sunt peste 150 de mii de cazuri de infecție, în timp ce numărul deceselor se apropie de șase mii.

Dintre acestea, doar Italia a înregistrat sâmbătă aproape 3500 de cazuri noi de infectare cu coronavirus.

Știre în curs de actualizare

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS