Economia germană se îndreaptă spre recesiune

Economia Germaniei se va contracta cu aproape 10% până în iunie, potrivit principalelor institute de studii economice de la Berlin.

Va fi cel mai abrupt declin de când au început să fie efectuate evaluări trimestriale, în 1970.

Amploarea scăderii va fi dublă comparativ cu cea înregistrată în timpul crizei financiare din 2008.

Șocul generat de pandemie asupra economiei mondiale este evidenţiat în datele prezentate de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), acesta fiind cel mai puternic semnal privind intrarea în recesiune a principalelor economii. Organizaţia cu sediul la Paris a comunicat că tabelul principalilor indicatori economici – care monitorizează ciclul economic – a înregistrat cea mai mare scădere în martie, reflectând impactul imediat pe care îl au restricţiile asupra producţiei, consumului şi încrederii.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a transmis că schimburile comerciale la nivel mondial ar urma să scadă mai mult decât în timpul crizei financiare. Comerţul de mărfuri pe plan global ar urma să scadă cu până la 32% din cauza crizei coronavirusului, comparativ cu un declin de 12% în anul 2009.

“Aceste cifre sunt urâte, este evident acest lucru. Declinul inevitabil la nivel comercial şi în cazul producţiei va avea consecinţe dureroase pentru familii şi companii, dincolo de suferinţa umană cauzată de boală”, afirmă directorul general al organizaţiei, Roberto Azevêdo.

Însă OECD avertizează că, în contextul incertitudinii referitoare la durata restricţiilor antiepidemice, cifrele furnizate acum reflectă doar situaţia actuală, nu severitatea totală a evenualului declin.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS