După jumătate de secol, călătorii vor putea trece din nou cu feribotul din SUA în Cuba și invers

Departamentul american al Trezoreriei a acordat mai multe licenţe prin care autorizează transportul de pasageri cu feribotul între cele două țări, o premieră după mai bine de 50 de ani.

 

Oficialii americani nu au precizat numărul de permise acordate, dar cel puţin o companie din Florida a confirmat că a fost autorizată să lanseze un serviciu de feribot spre Cuba, țară aflată la aproximativ 150 de kilometri de coastele americane.

 

Legăturile maritime dintre SUA și Cuba erau frecvente în anii 50, însă au fost întrerupte după venirea la putere a lui Fidel Castro, în 1959.

 

La ora actuală, există legături aeriene între Statele Unite şi Cuba, dar permisiunea de a se deplasa pe insula comunistă o au doar americanii de origine cubaneză şi cetăţenii americani care fac parte din categorii bine stabilite (universitari, sportivi, clerici sau jurnalişti). Celorlalţi americani le este interzis să meargă în vizite, chiar şi turistice, în timp ce schimburile comerciale dintre cele două ţări sunt supuse unui embargo în vigoare din 1962.

 

La finele anului trecut, relațiile diplomatice au fost dezghețate, iar în prezent se încearcă reluarea schimburilor economice și financiare dintre cele două țări.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS