Confidenţialitate

După ce au promis creșterea pensiilor, guvernanții trebuie să decidă și procentul. Câciu: „Nu va fi cel din lege”

Pensiile vor crește cu mai mult de 5% anul viitor, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care nu a putut preciza un procent anume. Reacția sa vine la două zile după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța intenția de majoare cu 10 la sută a pensiilor.

Deocamdată, nu este nimic cert în privința unei astfel de decizii, în condițiile în care nu s-a discutat în coaliție despre acest lucru. Atât liberalii cât și UDMR i-au criticat pe colegii de guvernare de la PSD pentru declarațiile publice pe această temă.

La finalul ședinței de guvern, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a spus că pentru anul viitor, pensiile ar trebui să crească cu mai mult de 5 procente, în condițiile în care inflația a ajuns la 15%:

Decizia finală va fi luată în coaliție pentru că trebuie așezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii puterii de cumpărare și pe de altă parte posibilitățile financiare și pe de altă parte celelalte priorități pe care statul trebuie să și le păstrezi. De asta n-am să mă refer la procent pentru că procentul va fi decis, oricum nu va fi cel pe care ni-l spune legea, indexarea inflației din urmă cu un an, pentru că este evident că ar fi, din punctul meu de vedere, și incorect față de cetățeni care resimt o inflație mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, adică în 2020.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, vorbea în urmă cu două zile despre intenția de majorare cu 10% a pensiilor, însă toate aceste afirmații au stârnit revoltă în rândul partenerilor de guvernare, în condițiile în care propunerile nu au fost discutate în coaliție.

Întrebat dacă vor crește pensiile, premierul Nicolae Ciucă a menționat că nu poate da un răspuns până nu va fi gata proiectul de buget pe anul următor.

Despre neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a spus că analiza cerută de premierul României a fost finalizată și va discutată în coaliție, la pachet cu supraimpozitarea pensiilor speciale.

Citește și: Liberalii, nemulțumiți că ministrul Muncii anunță creșteri salariale și de pensii fără consultări prealabile