Confidenţialitate

De la malul mării, ministrul Muncii spune că va cere Guvernului creșterea salariului minim și a pensiilor. „Am depus un jurământ”

Cu o ședință de Guvern în derulare, ministrul social democrat al Muncii își face propria conferință de presă, de la sediul partidului. Marius Budăi se află la întâlnirea PSD de la mare de unde a prezentat miercuri propunerile social democrate pentru salariul minim pe economie și pensii.

Ne dorim ca în România să nu mai existe sărăcie în muncă, spune Budăi care va propune în Coaliție creșterea salariul minim la 3.000 de lei brut, o creștere cu 450 de lei. 200 de lei din această sumă nu vor fi impozitați.

Propunerea va fi discutată și cu reprezentanții mediului de afaceri într-un consiliu tripartit care va fi convocat în septembrie, anunță Budăi:

„Noi, PSD, vom propune în coaliția politică majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea acelui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei, dar valoarea va fi obligatorie. Aia înseamnă că 2.800 de lei vor fi taxați, efortul suplimentar este deci pentru acei 250 de lei iar 200 de lei rămân în continuare netaxați.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În același timp, ministrul Muncii prezintă și propunerile pentru ajutorarea pensionarilor:

„Este iarăși o categorie vulnerabilă în România, vorbim de acei 1,3 milioane de seniori ai României și care încasează pensia minimă. Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei. Iarăși, tot în coaliție vom propune și majorarea punctului de pensie, de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iar pentru recunoașterea performanței școlare, social democrații vor propune în Coaliție acordarea de premii consistente pentru elevii care obțin rezultate remarcabile în concursurile internaționale, dar și pentru profesorii lor. Ministrul Muncii spune că se așteaptă ca partenerii liberali din Coaliție să fie de acord cu aceste măsuri:

„Fișa postului unui guvern este să aibă grijă de cetățenii ei. Eu cred că depunem un jurământ care ne spune foarte clar acolo ce avem de făcut și ce ne angajăm prin jurământ, cu mâna pe Constituție și pe Biblie. Vă aduc aminte că PSD când a intrat la guvernare ,nu într-un moment tocmai ușor, a avut ca linie roșie un pachet social atunci pentru că veneam după doi ani de zile în care nu se întâmplase nimic cu veniturile oamenilor. Vom pune cifrele pe masă și cu siguranță vom găsi înțelegere pentru că repet cu ce am început, fișa postului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: PSD anunță o nouă ordonanță de urgență în energie, care ar implica impunerea unei taxe de solidaritate. PNL spune că nu s-a luat încă o decizie

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea