Confidenţialitate

După ce au anunțat deschiderea liceelor de fete din Afganistan, talibanii s-au răzgândit. Vor să decidă ce uniforme vor purta elevele | AUDIO

La o săptămână după ce au anunțat că vor redeschide liceele pentru fete în Afganistan, talibanii au revenit asupra deciziei. Au explicat că unitățile școlare vor rămâne închise până când se va stabili ce fel de uniforme ar trebui să poate fetele, astfel încât să se respecte legea islamică.

Toate liceele ar fi trebuit să se redeschidă de miercuri pentru fetele din Afganistan, după luni de restricții de la preluarea puterii, în august, de către talibani.

Ministerul Educației de la Kabul a anunțat însă că aceste unități de învățământ vor rămâne închise. Vestea le-a făcut pe multe fete să izbucnească în lacrimi.

BBC scrie că talibanii au precizat că școlile se vor redeschide după ce vor lua o decizie în privința uniformelor pe care fetele le vor purta.

O activistă pentru drepturile femeilor din Afganistan, Mahouba Seraj, a spus pentru BBC că nemulțumirea ar fi hijabul, acel văl care acoperă capul și gâtul femeilor, dar nu și fața. Talibanii cred că hijabul nu este potrivit, a precizat aceasta.

Comunitatea internațională le-a cerut talibanilor să le acorde fetelor dreptul la educație pentru a putea accesa ajutoare externe.

Și acceptaseră să facă acest lucru, dar cu anumite condiții: fetele să învețe în clădri separate de ale băieților, să poarte văl, iar lecțiile să fie predate doar de către femei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.