Confidenţialitate

Dungaciu: Discursul lui Putin e mai vechi, dar acum subliniază că ce a fost rău în URSS au făcut comuniștii, ce a fost bun au făcut rușii | VIDEO

Dan Dungaciu, politolog, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea România în Direct. Politologul a explicat discursul președintelui Rusiei, discurs pe care Vladimir Putin l-a susținut luni seară când a anunțat că recunoaște independența celor două regiuni separatiste din Ucrainei, Donețk și Lugansk. Dan Dungaciu spune că Putin a reprodus un articol mai vechi, de la sfârșitul anului 2021, despre relația istorică dintre ruși și ucraineni. Teze din acest discurs au fost rostite de Vladimir Putin și la summitul NATO de la București în 2008.

„Discursul de aseară nu face decât să reproducă un articol ma vechi din anul 2021, de la sfârșitul anului trecut, al prețedintelui Putin, publicat pe site-ul oficial, despre relația istorică dintre ruși și ucraineni în care, în esență, spune aceleași lucruri – poate tonalitatea era un pic mai politicoasă. Teze pe care domnul Putin le-a mai rostit inclusiv când la summitul NATO de la București din 2008. Când vorbea despre Ucraina ca un stat artificial și un stat care-și datorează mult din statalitate și conștiința etno-identitară URSS-ului”, a explicat Dan Dungaciu la Europa FM.

„Asta este teza aproape favorită a domnului Putin – URSS-ul, comuniștii prin construcția raională a URSS-ului a au întărit identitatea ucrainenilor, care este o identitate slabă care datorează mult acelei construcții pe care au croit-o bolșevicii”, a adăugat politologul.

„Ce a fost rău în URSS au făcut comuniștii, ce a fost bun au făcut rușii. Cam asta este distincția pe care domnul Putin o sugerează, devenind acum foarte anti-comunist”, a mai spus Dan Dungaciu.

„E o teză veche. Președintele Putin nu face decât să o exprime mai politicos decât a făcut-o fostul președinte Medvedev care, după textul domnului Putin, scrie un articol despre Ucraina absolut virulent împotriva liderilor din Ucraina pentru că pe lângă teza artificialității Ucrainei mai este și teza rupturii dintre elita de la Kiev și popor. Asta era și o teză din portofoliul Moscovei exprimată de un Medvedev care spune că elitele de la Kiev, indiferent ce spun în campanie, devin slujitorii americanilor, colonie americană și îndeplinesc acele ordine”, a explicat politologul.

Reacții și sancțiuni după discursul lui Vladimir Putin de luni seara

Luni seara – 21 februarie 2022 – Vladimir Putin a anunțat că recunoaște independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk. După ce s-a terminat discursdul televizat al președintelui Rusiei a curs un val de reacții din întreaga lume, de la liderul NATO și Ursula von der Leyen până la președintele României.

SUA a anunțat că se vor interzice noi investiții, schimburi comerciale și finanțări din SUA către, dinspre sau în Donețk și Lugansk, iar cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, încetarea proiectului Nord Stream 2, în contextul actualei crize cauzate de Rusia, care a decis să trimită trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat luni seară, într-discurs adresat naţiunii, o încălcare a „suveranităţii şi integrităţii teritorial” a Ucrainei, după recunoaşterea independenţei celor două „republici” separatiste Donbas de către Moscova.

Tot marți, 22 februarie 2022, Premierul Marii Britanii anunțat primele sancțiuni pe care Regatul Unit le impune Rusiei. Vizate sunt 5 bănci și 3 apropiați ai președintelui Vladimir Putin. Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, încetarea proiectului Nord Stream 2, în contextul actualei crize cauzate de Rusia, care a decis să trimită trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Imediat după ce a semnat decretele de recunoaștere a independenței celor două teritorii separatiste, preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seară armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” cu Cătălin Striblea și Dan Dungaciu

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Dan Dungaciu: Rusia se va opri când va obține garanții din partea Occidentului că Ucraina nu intră în NATO și NATO nu intră în Ucraina | VIDEO

Autor: Carmen Zanfir