Confidenţialitate

Germania anunță că gazoductul Nord Stream 2 nu mai primește aprobarea, ca urmare a intervenției Rusiei în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, încetarea proiectului Nord Stream 2, în contextul actualei crize cauzate de Rusia, care a decis să trimită trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Liderul de la Berlin spune că proiectul a fost anulat.

Drept urmare, certificarea gazoductului nu poate merge mai departe ca urmare a acțiunilor Rusiei, a mai transmis Olaf Scholz, potrivit BBC.

Gazoductul Nord Stream 2 a fost finalizat în luna septembrie a anului trecut, însă nu era operațional.

Gazoductul Nord Stream 2 a fost construit pe o linie paralelă cu Nord Stream, un gazoduct ce funcționează din 2011. Cea de-a doua conductă putea să transporte suficient gaz rusesc pentru a alimenta 26 de milioane de locuințe din Europa, are o lungime de 1.200 de km și trece pe sub Marea Baltică.

În drumul său, ar fi trebuit să aducă gaz din St Petersburg în Germania. Nord Stream 2 a costat în jur de 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind plătită de Gazprom, iar cealaltă jumătate de un consorțiu de firme europene, printre care Shell și ENGIE.

Cele două gazoducte urmau să livreze în total 110 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, suficiente pentru consumul a peste un sfert din necesarul Uniunii Europene.

Sajid Javid, secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, a spus, marți dimineață, că Rusia a intrat cu mai multe tancuri și trupe pe teritoriul Ucrainei, semn că o invazie este iminentă, notează BBC.

Acesta a declarat, pentru Sky News, că „ne trezim într-o zi foarte întunecată pentru Europa. Este clar din ce am văzut până acum și din ce am aflat azi că președintele Rusiei, Putin, a decis să atace suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială.”

Marea Britanie a transmis dintotdeauna că acest gest este „inacceptabil”.

„Am văzut că a recunoscut aceste regiuni separatiste estice din Ucraina și putem spune deja că a trimis tancuri și trupe, așa că putem trage concluzia că invazia asupra Ucrainei a început”, a adăugat Sajid Javid pentru postul britanic.

Citește și: Putin ordonă armatei ruse „să menţină pacea” în cele două „republici populare” Doneţk şi Lugansk | AUDIO