Confidenţialitate

Casa Albă: Se vor interzice noi investiții, schimburi comerciale și finanțări din SUA către, dinspre sau în Donețk și Lugansk

Statele Unite ale Americii au reacționat ferm imediat după discursul televizat al preșeșdintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a anunțat luni seara că recunoaște independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.

„Am anticipat o astfel de acțiune din partea Rusiei și suntem pregătiți să răspundem imediat. Președintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiții, schimburi comerciale și finanțări din partea persoanelor din SUA către, dinspre sau în așa-numitele regiuni DNR și LNR din Ucraina. Acest ordin executiv va oferi, de asemenea, autoritatea de a impune sancțiuni oricărei persoane care este determinată să opereze în aceste zone din Ucraina. Departamentele de stat și de trezorerie vor oferi detalii suplimentare în curând. De asemenea, vom anunța în curând măsuri suplimentare legate de încălcarea flagrantă de astăzi a angajamentelor internaționale ale Rusiei.

Pentru a fi clar: aceste măsuri sunt separate de măsurile economice rapide și severe pe care le pregătim în coordonare cu aliații și partenerii noștri și care s-ar adăuga la acestea, în cazul în care Rusia ar continua să invadeze Ucraina.

Continuăm să ne consultăm cu aliații și partenerii, inclusiv cu Ucraina, cu privire la următoarele etape și la escaladarea continuă a Rusiei de-a lungul frontierei cu Ucraina”, a transmis Casa Albă într-un comunicat oficial.

Reacția Ursulei von der Leyen

La rândul său, Ursula von der Leyen a transmis că „Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk”.

Reacția lui Klaus Iohannis

Președintele României a reacționat într-o postare pe Twitter afirmând că: „România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a zonelor Doneţk şi Lugansk din Ucraina ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale. Susţinem ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Dacian Cioloș după discursul lui Vladimir Putin: Semnează decrete de parcă ar fi făcătorul și desfăcătorul de țări

Dacian Cioloș a transmis și el un mesaj imediat după discursul lui Vladimir Putin: „[…] Președintele Federației Ruse tocmai a rupt încă două teritorii din Ucraina sub amenințarea a trei sferturi din armata sa masată la granița de vest. Modul brutal în care Putin ignoră tratate internaționale și acorduri, unele semnate chiar de el, este absurd și dincolo de logica diplomatică. Este nevoie de un efort coordonat, ferm și rapid al întregii comunități internaționale pentru a opri această agresiune. Blocarea conturilor și afacerilor întregului anturaj al lui Putin trebuie să intre imediat în vigoare. […]”.

FOTO: Twitter

Citește și: Kremlin: Vladimir Putin va recunoaște independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk

Autor: Carmen Zanfir