Confidenţialitate

Dragoș Tudorache: Reînnoirea dialogului dintre România și provocările europene reprezintă un lucru esențial | VIDEO

Dragoș Tudorache, europarlamentar din grupul Renew Europe, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Dragoș Tudorache explică de ce a plecat din USR și spune care este semnificația partidului REPER, partid pentru care s-au depus actele la tribunal în dimineața zilei de joi, 2 iunie 2022. „Parcursul oficial al partidului este clar”, a spus Dragoș Tudorache la Europa FM. REPER este format din Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache și Alin Mituța.

Întrebat de ce a plecat din USR, Dragoș Tudorache a spus că motivul ține de „capacitatea de a servi ceea ce noi considerăm a fi obiectivele politice majore pentru care ne-am angajat politic în urmă cu câțiva ani: răspunsurile pe care le dăm societății și alegătorilor”.

„Cred că e bine să pornesc de la motivația principală și asta poate veni în contradicție cu ceea ce s-a vehiculat în spațiul public în aceste două zile de când decizia a fost făcută. Și voi spune că pentru noi motivația principală nu este una care ține de interiorul partidului, să spunem așa, deși sunt multe motive care ne-au nemulțumit sau multe motive care au determinat o tensiune la nivelul conducerii partidului.

Însă pentru noi motivul plecării ține de capacitatea de a servi ceea ce noi considerăm a fi obiectivele politice majore pentru care ne-am angajat politic în urmă cu câțiva ani când am fundamentat proiectul PLUS și apoi am susținut alături de colegii de la USR alianța și apoi fuziunea între cele două partide, și anume răspunsurile pe care le dăm societății și alegătorilor”, a spus Dragoș Tudorache la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dragoș Tudorache: Avem războiul la ușa țării, avem o tranziție și o criză climatică în plină desfășurare. Sunt provocări majore și partidele politice au datoria să ducă oamenii prin astfel de crize

„Toate aceste lucruri au fost amplificate în aceste ultime luni în care cred că vedem cu toții cât de multe crize se suprapun, cât de multe nevoi încep să aibă cetățenii noștri: de certitudini, de repere care să-i treacă peste momentele dificile care urmează. Și nu vreau să sune alarmist, vedem cu toții ce înseamnă această tranziție pe care războiul ne forțează să o facem la nivelul politicilor energetice și efectul pe care acest lucru îl are deja în nivelul de trai al românilor și nu numai, pentru că este un fenomen care afectează, din păcate, întreaga Europă.

Avem războiul la ușa țării, la ușa Europei, avem o tranziție și o criză climatică în plină desfășurare. Toate acestea sunt provocări majore, istorice pentru societatea românească pentru care partidele politice au datoria să ne ducă prin astfel de crize”, a dăugat Dragoș Tudorache la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dragoș Tudorache: O fuziune între două organizații necesită foarte mult echilibru în modul în care gestionezi un astfel de proces

„Am încercat în toată această perioadă să trecem peste momentul fuziunii, să trecem într-un mod echilibrat, pentru că este foarte important să înțelegem că o fuziune între două organizații necesită foarte mult echilibru în modul în care gestionezi un astfel de proces. Și în căutarea acestui echilibru să găsim și spațiu pentru servirea acestor provocări, interese externe. Și acest lucru, din păcate, nu l-am putut găsi în acest moment, spațiu de dialog, de dezbatere și această preocupare pe care s-o vedem la nivelul partidului, nu pentru ceea ce ne preocupă pe noi intern, ci pentru ceea ce ar trebui să facem ca partid”, a mai spus Dragoș Tudorache.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dragoș Tudorache: O organizație nu poate proiecta în exterior ceva ce nu are în interior – o lipsă de sănătate și echilibru în interiorul organizație nu are cum să dea rezultate externe pozitive

Întrebat cum ar fi trebui să răspundă USR la provocările enunțate, Dragoș Tudorache a spus că:

„O înțelegere fundamentală pe care nu am găsit-o este că o organizație nu poate proiecta în exterior ceva ce nu are în interior; deci o lipsă de sănătate și echilibru în interiorul organizație nu are cum să dea rezultate externe pozitive. Și de aceea, după fuziune, noi am sperat să găsim acel moment în care să trecem peste competiția, poate firească, care a existat la un moment dat sau până în acel moment și apoi în marja democrației interne să găsim momentele și spațiul în care să dezbatem sănătos și să găsim un echilibru care să ne permită să discutăm serios și să luăm decizii.

Și acest lucru a fost ceea ce nu am reușit să facem, în ciuda încercărilor pe care și fostul președinte Cioloș și noi ceilalți din biroul național am încercat să le facem pe parcursul a multor luni. Pentru că am ajuns să luăm această decizie în urmă cu două zile nu pentru că nu am încercat din răsputeri să găsim soluții în interior – am încercat și am luat această decizie tocmai pentru că am considerat că nu mai există sau nu va mai exista spațiu în care să găsim soluții altfel decât radicale și soluțiile radicale, cele de luptă totală, ar fi dus la o încrâncenare și mai mare care nu ar fi făcut bine inclusiv partidului pe care l-am părăsit”, a explicat Dragoș Tudorache.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dragoș Tudorache, despre REPER

„Sunt două mesaje în acest nume: un mesaj în denumirea lungă și un mesaj în denumirea scurtă. Reînnoim proiectul european este un mesaj care cumva e foarte mult aliniat și cu ce facem aici la nivel european și asta nu înseamnă o distanță, ci vedem cumva dintr-o altă perspectivă poate mai largă. Avem aceste aspecte pe care ni le dă munca pe care o facem în Parlamentul European și înțelegem acele provocări de care spuneam la început.

Și tocmai pentru că le înțelegem, deci ce se întâmplă la nivel global, la nivel european și lucrurile pe care ar trebui să le facă România ca stat membru UE și NATO pentru a se poziționa și a trece cu bine prin aceste crize considerăm că este nevoie de o reînnoire atât a dialogului cu societatea pentru a pune aceste probleme pe masă pentru că, din păcate, nu ajungem la o discuție serioasă în țară despre toate aceste provocări și despre soluțiile pe care trebuie să le construim împreună pentru că ele vor angaja generațiile viitoare.

Modul în care vom face tranziția pe mixul energetic, toate aceste lucruri vor angaja generațiile în următoarele decenii. Astfel de soluții nu le poți scoate din buzunar și nu le poți face într-un sediu de birou de partid. Ai nevoie să vorbești cu oameni, ai nevoie să vorbești cu societatea, cu mediul antreprenorial care de fapt îți este motorul economiei, iar toate aceste lucruri nu s-au mai făcut și nu se fac. Pentru noi, reînnoirea acestui dialog între România și provocările de la nivel european este un lucru esențial.

Prescurtarea acestui proiect ține și de faptul că noi considerăm că aceste repere, la acest moment, repere în societatea, dezvoltarea economică, evoluția politică și a democrației românești – acestea sunt esențiale pentru cetățeni. Iar noi, ca oameni politici datorăm nu să le inventăm noi sau să le impunem, ci să construim împreună cu societatea drumul către aceste repere”, a mai spus Dragoș Tudorache la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” moderată de Ioana Ene Dogioiu

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Citește și: Dacian Cioloș părăsește USR alături de alți 4 europarlamentari. Vor înființa un nou partid