Confidenţialitate

Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER, despre reacția UE la agresiunea Rusiei: „Măsurile europene nu au fost încă suficiente” | AUDIO

Invitatul Ioanei Ene Dogioiu, la Piața Victoriei, a fost europarlamentarul Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER. Acesta a spus că răspunsul Uniunii Europene în fața agresiunii liderului de la Kremlin „nu a fost suficient”.

Cum vedeți escaladarea?

„În Ziua Internațională a Păcii Putin anunță mobilizarea parțială. A apărut această amenințare care nici măcar nu a mai fost voalată și evident că amenințarea cu butonul nuclear este una extrem de gravă. Toată lumea analizează dacă Putin a rămas în zona rațională sau nu”, a explicat Dragoș Pîslaru.

„Nu am simțit niciun fel de breșă în frontul comun al zonei aliaților. Va fi foarte important să vedem cât timp și în ce fel se va derula contraofensiva Ucrainei. Am văzut 2 țări care au mers pe ideea de a da tancuri Ucrainei și pe partea de avioane discuțiile ar putea continua”, a adăugat copreședintele REPER.

Credeți că ar trebui să ne temem de un război la scară larga?

„Cred că este în zona de show mediatic în încercarea de a captura acel spirit rusesc în care să se simtă că există un inamic comun”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Reacția Uniunii Europene – De ce nu găsește unitatea prin intermediul căreia să oprească finanțarea Rusiei?

„În Uniunea Europeană există o diversitate mare în ceea ce înseamnă dependența față de gazul rusesc și modul în care poziționează mixul energetic de la țară la țară. Este foarte clar că în mai multe state membre această dependență este mai scăzută – cum ar fi Spania și Portugalia, care au acces la resurse regenerabile. În timp ce Germania este captivă puternic de gazul rusesc”, a explicat Dragoș Pîslaru.

„Cred că a fost o discuție extrem de pragmatică cu toți miniștrii Energiei și mai există și o doză de fundamentalism, până la urmă legat de modelul pieței energetice. Nu am văzut 2 dintre măsurile cele mai importante: decuplarea gazului de electricitate și plafonarea gazului rusesc.

Cred că discuția nu s-a terminat. Încă mai există un Consiliu al Energiei pe 30 și cred că se va relua această discuție. Mi se pare că măsurile europene nu au fost încă suficiente. Pledoaria clară a grupului meu este de decuplare totală”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Urmărește emisiunea „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Proteste în Rusia: Peste 200 de oameni au fost reținuți. Manifestații și în Moscova și Sankt Petersburg. LIVE UPDATE | VIDEO