Confidenţialitate

Dragoş Ciupercescu va fi despăgubit pentru condiţiile din închisoare

Primul român condamnat pentru terorism va fi despăgubit de statul român, pentru condiţii improprii de detenţie. Este vorba de Dragoş Ciupercescu.

El a făcut închisoare pentru terorism, după rănirea a 5 elevi de la Liceul “Jean Monnet”, folosind o grenadă.

Incidentul a avut loc în 2002, când Dragoș Ciupercescu a detonat pe trotuarul din fața Liceului „Jean Monnet” din Capitală o grenadă. Deflagraţia a rănit cinci elevi și a distrus mai multe bunuri.

Bărbatul furase grenadele dintr-o unitate militară unde lucrase, dar de unde fusese concediat.

El a fost condamnat de-abia în 2007 pentru terorism, la 18 ani de închisoare.

A fost eliberat condiţionat, însă, în 2016, când a făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru condiţii improprii de detenţie.

Ciupercescu s-a plâns că a fost expus la fum de ţigară în timp ce a fost transportat la audierile curții, că nu a putut să comunice online cu soția sa care locuia în Italia și de faptul că trebuia să informeze autoritățile despre toţi membrii familiei pe care dorea să îi sune, spunând că i-a fost încălcată confidențialitatea telefoanelor.

Curtea i-a respins toate plângerile, cu excepția celei cu privire la comunicarea online, unde a recunoscut o încălcare a drepturilor acestuia, din lipsă de reglementări în acest sens.

Ca urmare, CEDO a decis, marți, ca statul român să-i plătească 3.000 de euro lui Dragoș Ciupercescu.