Confidenţialitate

Draftul documentului ce reprezintă programul de guvernare PNL-PSD-UDMR | AUDIO

De la 1 ianuarie, alocațiile pentru copii se majorează, iar salariul minim brut crește la 2550 de lei. Și pensiile vor fi mai mari cu 10% de anul viitor, iar contribuția la pilonul II de pensii va crește cu 1%. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile cuprinse în programul de guvernare al cabinetului PNL-PSD-UDMR, program de guvernare care în acest moment este structurat în forma unui document draft.

De la 1 ianuarie, salariul minim brut crește la 2550 de lei, dar guvernanții ar vrea să limiteze durata de aplicare a acestuia la cel mult 24 de luni pentru o persoană. În tot acest timp, angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajaților cu salariu minim.

Tot de la 1 ianuarie, alocațiile cresc de la 214 lei la 243 de lei pentru copiii mai mari de 2 ani, iar pentru cei de până în doi ani, vor fi 600 de lei.

Potrivit unui draft al programului de guvernare, punctul de pensie va fi majorat cu 10% și va ajunge la 1586 de lei. Indemnizația minimă socială va fi de asemenea majorată de 800 la 1000 de lei.

Coaliția PNL-PSD-UDMR intenționează să majoreze și contribuția la Pilonul II de pensii cu un punct procentul, adică va ajunge de la 3,75% la 4,75% în 2024.

Pensiile speciale vor fi recalculate pe bază de contributivitate, iar bugetari vor primi spor de performanță.

De asemenea, pentru persoanele cu dizabilități este prevăzută acordarea celei de-a 13-a indemnizații. Aceasta se va acorda o singură dată, în luna ianuarie.

Acestea sunt câteva dintre măsurile din programul de guvernare al cabinetului PNL-PSD-UDMR redactat în forma draft.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Creșe în clădiri de birouri, bani pentru mașini familiale și credite pentru locuințe acordate în funcție de numărul copiilor din familie

Printre propunerile care apar în textul programului de guvernare se numără și credite pentru locuințe destinate tinerilor familiști, subvenționate de stat luând în considerare ca un criteriu de punctaj numărul de copii, dar și un program de asistență pentru construirea primei case.

Totodată – în textul de aproape 270 de pagini – la capitolul Ministerul Familiei și Tineretului apare și un program de credite personale pentru tineri familiști.
Ar putea fi acordate și vouchere pentru sport, sănătate și cultură. Ministerul ar urma să fie condus de Gabriela Firea – senator PSD și fost primar al Capitalei. Gabriela Firea este singura femeie din Guvernul Ciucă.

Se propune și ajutor pentru cumpărarea unei mașini pentru familiile numeroase.

La capitolul Tineret – noua coaliție PSD-PNL-UDMR vrea și reorganizarea centrelor de agrement și a infrastructurii Biroului de Turism pentru Tineret, pentru a oferi inclusiv oportunități de recreere și petrecere a timpului liber, dar și alinierea României la piața mondială și europeană a turismului dedicat tinerilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Marcel Ciolacu, ales președinte al Camerei Deputaților. Cîțu va prelua președinția Senatului după ce va fi demisă din funcție Anca Dragu de la USR | AUDIO