Confidenţialitate

Marcel Ciolacu, ales președinte al Camerei Deputaților. Cîțu va prelua președinția Senatului după ce va fi demisă din funcție Anca Dragu de la USR | AUDIO

UPDATE Marcel Ciolacu a fost ales drept nou președinte al Camerei Deputaților. 216 voturi au fost în favoarea lui Marcel Ciolacu, în timp ce contracandidata sa a primit doar 77 de voturi.

Știrea inițială

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, urmează să fie instalat astăzi la șefia Camerei Deputaților. Omologul său de la PNL, Florin Cîțu, va prelua la rândul lui președinția Senatului, ca premiu de consolare pentru pierderea funcției de prim-ministru.

Alegerea liderului PSD în funcția de președinte al Camerei Deputaților face parte din pachetul negociat de liberali și social-democrați privind împărțirea instituțiilor statului.

Șefia Camerei este o funcție cheie în arhitectura instituțională și cea mai importantă poziție din Parlamentul României.

Și asta deoarece Camera Deputaților este forul decizional la adoptarea legilor din cele mai importante domenii, președintele având un cuvânt decisiv în accelerarea, întârzierea sau chiar blocarea dezbaterilor pe actele normative.

Funcția a rămas vacantă după demisia lui Ludovic Orban, iar în prezent este ocupată, cu titlu interimar, de prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu. În schimb, președinția Senatului, o funcție cu rol mai mult decorativ, urmează să fie ocupată de liderul PNL Florin Cîțu. Noua majoritate PNL – PSD – UDMR urmează să o demită din această poziție pe Anca Dragu de la USR.

Funcția de șef al Senatului devine relevantă în cazul suspendării președintelui României, atunci când la Palatul Cotroceni se instalează, interimar pentru aproximativ o lună, liderul acestei camere legislative. Puțin probabil să aibă loc un astfel de scenariu însă în actuala configurație a Parlamentului României.

Autor: Cristian Citre

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu / Florin Cîțu

Citește și: Nicolae Ciucă și echipa sa guvernamentală, în ședință informală la Palatul Victoria

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.