Confidenţialitate

Doza booster de la Johnson & Johnson oferă o protecție puternică împotriva Omicron, arată studiile clinice din Africa de Sud

Un studiu clinic desfășurat în Africa de Sud arată că doza booster (doza 2) a vaccinului produs de Johnson & Johnson oferă o protecție puternică împotriva variante Omicron a SARS-CoV-2, notează New York Times.

Rezultatele studiului au fost publicate după ce au fost comparate datele a 69.000 de cadre medicale vaccinate cu cele ale unui grup similar ca număr de persoane nevaccinate din Africa de Sud.

Astfel, s-a descoperit că a doua doza de vaccin Johnson & Johnson reduce riscul spitalizării în urma infectării cu Omicron cu aproximativ 85%.

În comparație, un alt studiu din Africa de Sud a arătat că două doze de la Pfizer reduc riscul spitalizărilor cu aproape 70%.

Autorii studiului spun că rezultatele obținute în Africa de Sud sunt importante pentru campania de vaccinare din această țară, unde vaccinul Johnson & Johnson este un pilon al eforturilor de sănătate publică în lupta împotriva Covid-19.

În SUA, cu toate că FDA a aprobat Johnson & Johnson pentru a fi administrat ca booster, Centrele de Control și Prevenție a Bolilor a recomantat utilizarea altor seruri pentru a doua doză.

Autor: Narcis Roșioru

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Italia: Certificat verde obligatoriu în mijloace de transport în comun, hoteluri, terase și săli de sport