Confidenţialitate

Două treimi din bucureștenii racordați la RADET nu vor putea plăti prețul nou la gigacalorie, spune președintele Asociațiilor de Proprietari | AUDIO

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, spune că două treimi din populația Capitalei nu-și va putea permite să plătească aproape 350 de lei pentru gigacalorie.

Cei care vor avea bani, îți vor pune centrale de apartament, a spus acesta pentru Europa FM:

„Populația nu dispune de resurse financiare pentru căldură la nivelul ăsta și va scade consumul în următoarea perioadă, la iarnă, în lunile următoare. Undeva la 30% este procentul actual al restanțierilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari, fost director la Radet pentru o scurtă perioadă, susține că s-a ajuns în această situație din cauza furturilor masive:

„Gigacaloria nu ar trebui să coste 200 de euro, cât este acum, gigacaloria trebuie să coste cel mult 20-30 de euro, așa spune manualul și procesul tehnologic de producere a energiei termice. În 20 de ani, cel puțin, s-a fraudat sistemul, peste 3 miliarde de euro. Dacă vă uitați în arhiva achizițiilor publice de la RADET, o să aveți un mare șoc pentru că veți vedea că sistemul RADET este reabilitat în totalitate, pe hârtie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a început un program de reabilitare a sistemului de transport de apă caldă, însă Radu Opaina susține că lucrările sunt insignifiante față de nevoi.

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari crede că RADET ar trebui să monteze propriile centrale de aparatement în Capitală.

Între timp, Termoenergetica anunță că de joi începe să sisteze furnizarea căldurii în Capitală, pentru cei racordați la sistemul centralizat. E vorba de un proces prin care temperatura de livrare este redusă progresiv în următoarele 72 de ore.

Foto: Shutterstock