Confidenţialitate

Dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, redeschis de DNA | AUDIO

DNA redeschide în instanță dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu – este dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009 în care erau cercetate. DNA a făcut recurs în casație – au declarat surse judiciare pentru EuropaFM. Măsura vine după o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind prescripția.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, în iulie, în urma unei sesizări a Curții de Apel Brașov că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei contravin dreptului european, în cazul în care e vorba de fraude grave care aduc atingere intereselor Uniunii Europene.

Instanța supremă stabilea, în data de 11 iulie, prin decizie definitivă, că faptele de care erau acuzate Elena Udrea și Ioana Băsescu în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009 s-au prescris, decizie luată și în cazul celorlalți inculpați.

Pentru un alt inculpat, Dan Andronic, judecătorii au menținut decizia din primă instanță, de achitare. Decizia este definitivă.

DNA a depus săptămâna aceasta recurs în casație, o cale extraordinară de atac având în vedere că hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene permite magistraților români să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale și Instanței Supreme privind prescripția. Această hotărâre se aplică și cazurilor de corupție, au arătat unii experți.

În primă instanţă, Elena Udrea, fost ministru al Turismului era condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, la 5 ani de închisoare.

Ce viza dosarul: procurorii arătau că, în 2009, în vederea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost strânse sume de bani care ar fi provenit din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală. Aceste sume ar fi fost folosite apoi pentru a plăti diverse servicii din campanie, arătau anchetatorii.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Gorj: Evaziune fiscală de peste un milion de lei în numele unei asociații de proprietari | AUDIO