Confidenţialitate

Dosarul 10 August 2018: 16 inculpați trimiși în judecată

16 inculpați sunt trimiși în judecată în dosarul 10 august 2018. Printre ei colonelul Laurențiu Cazan – fost adjunct al Direcției Generale de Jandarmi București, și Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile – fosți inspectori în Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

Procurorii militari îi acuză pe cei trei că au ordonat abuziv intervenția în forță pentru a dispersa protestatari din Piața Victoriei – aproape 30 de mii de oameni. Potrivit rechizitoriului aceștia au acționat abuziv și împotriva manifestanților pașnici. Au folosit 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe de calibru 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână.

Laurențiu Cazan mai este acuzat și că o zi mai târziu, pe 11 august, 2018, a întocmit un raport de acțiune preliminar în care susținea că prefectul Capitalei ar fi aprobat intervenția în forță a jandarmilor  – acțiune necorespunzătoare adevărului, se arată în rechizitoriu.

Reamintim, dosarul a fost plimbat la mai multe luni între instanțe, care şi-au declinat, pe rând, competenţa.  A fost, apoi, cerut de DIICOT, unde a stat aproape un an, după care, mare parte din acuze au fost desființate. A urmat o clasare parţială a dosarului, prin care foştii şefi ai jandarmeriei erau scoşi de sub urmărire.

Pe 10 august 2018 zeci de mii de oameni, majoritatea veniți din diaspora, au protestat în Piața Vcitoriei, cerând demisia Guvernului Viorica Dăncilă. Protestatarii erau nemulțumiți de intervențiile repetate ale statului în Justiție. Manifestația a degenerat, jandarmii intervenind cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă .

Anul trecut, DIICOT a anunțat  clasarea parțială a dosarului și declinarea unei părți din anchetă către Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General.

Sursă foto: arhivă Europa FM / Octav Drăgan