Donald Trump: Întrevederea cu liderul nord-coreean ar putea fi amânată

Preşedintele SUA  a declarat că întâlnirea sa cu liderul nord-coreean ar putea fi amânată, relatează BBC.

Istorica întrevedere dintre Donald Trump şi Kim Jong-un a fost anunţată iniţial pentru 12 iunie, în Singapore.

Liderul american a făcut publică posibilitatea amânării, marţi, pe când îl întâmpina pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in la Casa Albă.

Săptămâna trecută, regimul de la Phenian susţine că organizarea summitului este ameninţată de insistenţele insistențele din partea SUA de a renunța unilateral la arsenalul său nuclear.

Coreea de Nord a denunţat, totodată, un exerciţiu naval organizat în comun de sud-coreeni şi americani, calificându-l drept o „provocare”.

La 9 mai, Phenianul a eliberat 3 deţinuţi americani.

Gestul de bunăvoinţă se înscria în procesul de dezgheţ diplomatic bilateral.Acuzaţi de activităţi ostile la adresa statului nord-coreean, Tony Kim, Kim Hak-song şi Kim Dong-chu erau încarceraţi în lagăre de muncă.

La 27 aprilie, într-un gest simbolic fără precedent pentru ultimele decenii ale istoriei Peninsulei Coreea, Kim Jong-un a devenit primul preşedinte al Nordului comunist care a păşit în Sudul democratic.

Războiul s-a încheiat în 1953 cu un simplu armistiţiu, fără vreun acord de pace.

Kim Jong-un a fost întâmpinat de omologul Moon Jae-in.

După numeroase amenințări și teste balistice, temutul dictator nord-coreean se arată dispus să renunţe la programul nuclear, gest care să permită ieşirea ţării sale din izolare internaţională.

După ceremoniile iniţiale, cei doi s-au aşezat, faţă în faţă, la o masă ovală din Casa Păcii şi au rostit primele alocuţiuni televizate în direct.

Moon Jae-in şi-a exprimat speranţa că “în peninsula coreeană s-ar putea să fi venit primăvara” şi a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima dată frontiera cu Coreea de Sud ca pe un “simbol al păcii”. “În momentul când preşedintele Kim a trecut linia de demarcaţie militară, Panmunjom a devenit un simbol al păcii, nu al diviziunii”. “Vreau să îmi exprim din nou respectul pentru decizia preşedintelui Kim Kong Un de a face posibile convorbirile de astăzi”, a insistat liderul de la Seul.

La rândul său, Kim Jong-un a vorbit despre “recuperarea timpului pierdut”. “Declar în faţa preşedintelui Moon şi a mulţimii de jurnalişti de aici că voi purta discuţii bune cu preşedintele Moon, cu o atitudine deschisă, sinceră şi cinstită şi voi obţine un rezultat bun”, a spus el.

Ambii lideri s-au arătat încrezători în posibilitatea ca primul dialog inter-coreean la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu să producă rezultate pozitive, în urma unor “decizii curajoase”, după cum s-a exprimat preşedintele sud-coreean.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS