Confidenţialitate

DOLJ: Lupul prins în Parcul Romanescu era, de fapt, un câine

UPDATE:

Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova a explicat într-un comunicat de presă cum a putut să confunde un câine cu un lup:

“În urma selecției acestei rase, exemplarele dețin aspectul fenotipic al lupului carpatin în procent de 90%. Această rasă nu este o rasă agresivă, singura problemă fiind asemănarea fizică cu lupul, acest aspect creând panică în momentul expunerii publice, iar pentru a face deosebirea între rase am apelat la vicepreședintele Asociației Chinologice Oltenia domnul Alin Dumitrescu. RAADPFL Craiova a gestionat această situație conform legii, apelând la organele abilitate. Exemplarul a fost predat proprietarului de drept prin verificarea microcipului și a Registrului de evidență a câinilor cu stăpân (RECS), proprietarul achitând contravaloarea tratamentului aplicat animalului. Menționăm că, animalul este vaccinat și a nu a pus în pericol animalele din Grădina Zoologică Craiova sau publicul din Parcul Nicolae Romanescu.” a declarat Aurelia Filip, director RAADPFL Craiova.

Reamintim că lupul prins ieri pe aleile din Parcul Nicolae Romanescu din Craiova era de fapt un câine.

Proprietara acestuia, o tânără de 21 de ani, a mers la Grădina Zoo și a cerut restituirea lui.

Patrupedul, un câine din rasa lup cehoslovac, fugise de acasă.

Proprietara câinelui a prezentat carnetul de sănătate al câinelui și un document de identificare emis de un Cabinet Veterinar din Craiova.

Câinele, în vârstă de un an și jumătate, avea implantat și un cip, fiind înregistrat și luat în evidențele unui medic veterinar.

Lupul cehoslovac fugise dintr-o curte din satul Secui, aflat la aproximativ 15 kilometri de Craiova. Proprietara lui a mai spus că animalul era familiarizat cu Parcul Romaescu, pentru că a fost dresat aici timp de 9 luni.

Marţi dimineaţă, una dintre angajatele RAADPFL Craiova şi-a alertat colegii după ce a observat un lup pe aleile Parcului “Nicolae Romanescu”.

“S-a procedat de urgenţă la capturarea acestuia, constându-se că acest exemplar nu aparţine Grădinii Zoologice Craiova, fiind în mod intenţionat eliberat de posesorul acestuia în incinta Parcului Nicolae Romanescu, întrucât la momentul capturării acestuia lupul avea în jurul gâtului o zgardă împotriva paraziţilor. S-a procedat la aplicarea de tratamente adecvate de deparazitare şi antirabice, în acest moment acesta fiind închis separat de celelalte exemplare de lupi aparţinând Grădinii Zoologice Craiova”, a declarat Aurelia Filip, director al RAADPFL Craiova.

Reprezentanţii regiei i-au informat pe responsabilii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, Poliţia Municipiului Craiova, cât şi Poliţia Locală a Municipiului Craiova, având în vedere că eliberarea de animale sălbatice în spaţiul public, cât şi creşterea acestora în captivitate fără autorizaţie sanitar-veterinară constituie infracţiune.

Ulterior, poliţiştii craioveni au anunţat că sunt în căutarea persoanei care ar fi lăsat un lup în libertate, pe aleile Parcului “Nicolae Romanescu” din Craiova şi care risca o amendă de până la 3.000 lei.

“S-a întocmit o lucrare cu caracter general la nivelul Secţiei 2 Poliţie Craiova, nu este vorba despre o faptă de natură penală. Poliţiştii fac cercetări pentru identificarea persoanei care a abandonat animalul respectiv în Parcul Nicolae Romanescu, urmând ca ulterior să i se aplice o sancţiune contraventionala conform prevederilor Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, al carui cuantum e cuprins între 1.000 – 3.000 lei”, declara, cu o zi în urmă, agent şef adjunct Amelia Barbu.