Confidenţialitate

Dolarul a ajuns la un nou record și a fost cotat de BNR la 5,11 lei

Dolarul a depășit un nou record și luni și a ajuns la 5,1135 lei. eja pe piața interbancare moneda europeană a ajuns la 5 lei și 13 bani. Moneda americană crește rapid și în alte state: în Marea Britanie, lira sterlină a ajuns luni la cel mai mic nivel în comparație cu dolarul.

Vineri, dolarul american a fost cotat de Banca Națională la 5 lei și 6 bani. Luni, moneda americană a început săptămâna în creștere pe piața interbancară, atingând valori de 5 lei și 13 bani. BNR a cotat moneda americană la puțin peste 5,11 lei, un nou maxim.

Sunt mai mulți factori care au dus la creșterea dolarului: de la mojorarea dobânzii anuțate de Banca Centrală Americană  pe fondul temerilor legate de situația din Ucraina, până la „ieftinirea”  euro cu intenție, pentru exporturi mai ieftine în afara blocului comunitar.

Analistul economic Adrian Bența:

„Cred că Banca Central-Europeană a luat decizia să ieftinească euro în raport cu dolarul având ca subiect principal ieftinirea exporturilor făcute de Uniunea Europeană. Cu cât exporturile sunt un pic mai ieftine cu atât este mai bine pentru economia europeană. Are și efectul neplăcut și dureros, când dolarul s-a apreciat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iar dolarul va crește în continuare, mai spune Adrian Bența:

„Uneori, deciziile băncii centrale, fie a României fie a Băncii Central-Europene nu sunt totdeauna chiar atât de previzibile pentru publicul larg. Uneori nici specialiștii nu le întrevăd, dacă ne aducem aminte vorbeam de vreo 4-5 ani că euro va atinge 5 lei. Iată, n-a atins, prin urmare este foarte greu de stabilit, de presupus ce se va întâmpla, dar tendința este în continuare de creștere.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt probleme și pentru lira sterlină. A ajuns luni dimineață la cea mai scăzută valoare în comparație cu dolarul, o liră a fost cotată la 1,03 dolari. Aici, creșterea dolarului vine și pe fondul planului anunțat de guvernul britanic privind reducerea taxelor și majorarea împrumuturilor guvernamentalre.

Specialiștii se așepată ca inflația să creasc, iar banca Angliei să decidă o nouă majorare pentru dobânda cheie.

Citește și: Păstrați-vă economiile în dolari, spun specialiștii. Moneda europeană pierde tot mai mult teren în favoarea celei americane

Foto: Shutterstock