Confidenţialitate

Doi cetățeni sirieni suspectați de terorism, declarați indezirabili pentru o perioadă de 8 ani

Doi cetățeni sirieni, suspectați de terorism, vor fi expulzați din România pe o perioadă de 8 ani.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel București, la solicitarea Serviciului Român de Informații.

SRI susținea că cei doi cetățeni sirieni sunt implicați în activități generatoare de riscuri teroriste și chiar au stabilit legături cu membri ai unor grupări teroriste precum ISIS.

Curtea de Apel București i-a declarat indezirabili, pentru o perioadă de 8 ani, pe cetățenii sirieni Hasan Alferdawi și Hamzah Alfardawi.

Decizia nu este însă definitivă și poate fi atacată în termen de zece zile.

Serviciul Român de Informații propunea săptămâna trecută cA cei doi bărbați să fie declarați persoane indezirabile pentru zece ani.

Verificările făcute de SRI au arătat că cei doi suspecţi sirieni, A.H. şi A.H., au fost angrenaţi în România în acţiuni sistematice de promovare agresivă a ideologiei jihadiste specifice grupărilor teroriste active pe frontul din Siria.

De asemenea, aceştia au facilitat pătrunderea ilegală în România a unor conaţionali, dintre care unii erau deja semnalaţi având conexiuni teroriste.

În perioada de monitorizare, cei doi suspecţi au realizat inclusiv deplasări repetate în Siria, în cadrul cărora au stabilit şi au cultivat relaţii apropiate cu membri ai unor grupări jihadiste, inclusiv Daesh”, arată SRI.

Din evaluarea informaţiilor adunate de SRI s-a concluzionat că ”există riscuri asociate terorismului, astfel încât s-a luat decizia îndepărtării celor doi suspecţi de pe teritoriul României”.

În acest caz s-a cooperat cu Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul General pentru Imigrări), precum şi cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.