Confidenţialitate

Titlul de doctor honoris causa, acordat lui Nicolae Ceaușescu în urmă cu 50 de ani, retras de Universitatea București | AUDIO

Fostului dictator Nicolae Ceauseșcu i-a fost retras titlul de doctor honoris causa (DHC), acordat de Universitatea București acum 51 de ani.  Anuntul a fost făcut într-o postare pe Facebook de Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București. Potrivit acestuia, Senatul universității a dat un vot favorabil propunerii sale. Ca urmare a condamnarii definitive și irevocabile a dictatorului în decembrie 1989, imediat după Revoluție s-a spus că titlul i-a fost retras, însă hotărârea nu a putut fi identificată în arhivă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Acum un an, tot la propunerea lui Cristian Preda, membrii Senatului Universității din București votau cu o majoritate semnificativă retragerea titlului de doctor honoris causa acordat în 1941 lui Ion Antonescu, vinovat de crime de război și participant la Holocaust. Profesorul de știinte politice Vladimir Tismăneanu a cerut ca aceeași măsură să se aplice și în cazul lui Nicolae Ceaușescu.

Diploma i-a fost înmânată de ministrul educației și învățământului, Paul Niculescu-Mizil, în ziua în care dictatorul împlinea 55 de ani.

Titlul de doctor honoris causa este unul onorific pe care universitățile îl pot oferi unor persoane care s-au făcut remarcate în anumite domenii profesionale. Nicolae Ceauşescu a mai primit acest titlu de la 7 universități din întreaga lume. Ulterior, Universitatea  din Nisa a încercat să revină asupra deciziei, dar regulamentul de funcţionare nu permite retragerea titlului.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ce este genetica, genomul și ADN-ul? Cercetătorul Mircea Iliescu, de la Universitatea din Cambridge, explică la Europa FM | VIDEO