Confidenţialitate

Ce este genetica, genomul și ADN-ul? Cercetătorul Mircea Iliescu, de la Universitatea din Cambridge, explică la Europa FM | VIDEO

Cercetătorul Mircea Iliescu, de la Universitatea din Cambridge, doctor în genetică și evoluție umană, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi, în „Piața Victoriei”. Mircea Iliescu a explicat la Europa FM ce este genetica, ce este ADN-ul și ce este genomul, dar și cum ne diferențiem unii de ceilalți.

Ce este genetica?

„Genetica este, în principiu, studiul nostru al diferențelor și al asemănărilor. Este studiul materialului nostru biologic. A ceea ce transmitem mai departe copiilor și a a ceea ce ne deosebește. Și la noi, dar și la alte animale și plante. În natură l-aș numi studiul diversității”, a explicat Mircea Iliescu la Europa FM.

Mircea Iliescu, despre ADN: „Un șirag de perle pe care îl avem toți”

„Stăm destul de bine. Stăm mult mai bine decât acum 20 de ani. ADN-ul este o moleculă pe care noi o avem în celule, ca un cod. Un șirag de perle pe care îl avem toți, pe care toate viețuitoarele îl au. Este un cod universal. ADN-ul ca structură a fost descoperit la Cambridge prin anii 50, dar mai recent începând cu anii 20 – anii 2001 – am reușit și noi, oamenii, să înțelegem mai exact structura întregului nostru ADN.

ADN-ul nostru total în celulă ar fi genomul. Genomul acesta format cin cromozomi, adică un șirag de perle împărțit pe mai multe segmente. Noi avem un cod format din 3 miliarde de unități, E foarte lung, e foarte complicat. Și acesta ar fi genomul nostru. Suntem 99% identici. Și cu cimpanzeii suntem cam 97%”, a mai explicat Mircea Iliescu.

Mădălina Dobrovolschi: Și ce ne diferențiază?

Mircea Iliescu: „Un pic din acest cod suntem cu toții diferiți. La fiecare generație transmitem niște mutații, niște diferențe copiilor noștri. Copiii noștri nu vor fi identici cu noi. În fiecare generație apare o nouă diversitate”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Enayati Wargha, despre evoluția sistemului medical din România: Uman, nu s-a schimbat mult. Nu banii ne fac om, nici educația intelectuală nu ne face om. Educația spirituală ne face om | VIDEO