Confidenţialitate

DNA: În înregistrările audio apărute în spaţiul public, spusele Laurei Kovesi sunt distorsionate

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Anticorupţie susţine că înregistrarea audio difuzată de România TV conţine “fragmente” rostite de procurorul şef Laura Koveşi în mod public sau la diverse şedinţe, iar între acele declaraţii sunt intercalate sintagme care nu îi aparţin acesteia.

“Înregistrarea conţine fragmente care au fost rostite de procurorul şef în mod public ori la sedinţele de lucru cu procurorii unei secţii operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi aparţin şi care sunt menite să distorsioneze grav conţinutul celor spuse”, a declarat Livia Săplăcan, duminică seară, pentru News.ro.

România TV a prezentat, duminică seară, o înregistrare cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să “ajungă mai repede” la “domnul premier”, care a semnat “contractele cu casele”.

“Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (…) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice, unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o… (…) DNA-ul aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei  liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anu trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”, pare că spune procurorul şef al DNA în înregistrarea audio.

La scurt timp după difuzare, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va sesiza Inspecţia Judiciară.

“Mâine dimineaţă voi sesiza inspecţia judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea doamnei L.C. Kovesi de a se ajunge la premierul S. Grindeanu”, a scris Tudorel Toader într-o postare pe Facebook, duminică seară.

Întâlnirea de la Cheile Grădiştei pe care o invocă Laura Codruţa Kovesi a avut loc în luna martie, când Sorin Grindeanu era premier, iar dosarul la care face referire şefa DNA este cel în care sunt urmăriţi penal de DNA actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu, pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile, prejudiciul adus statului fiind de 40 de milioane de euro. În acea perioadă, Sorin Grindeanu era viceprimar al Timişoarei, post pe care l-a ocupat între iunie 2008 şi decembrie 2012.

Sorin Grindeanu declara, în luna februarie, comentând dosarul DNA privind imobilele din Timişoara, în care sunt acuzaţi primarul Nicolae Robu şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu, că el nu are nicio implicare în acest caz, pentru că nu a avut, ca viceprimar, atribuţii în domeniul patrimoniului oraşului.

Lăsat fără sprijin politic din partea coaliţiei PSD-ALDE, premierul riscă demiterea în Parlament. Majoritatea a depus o moţiune de cenzură, a cărei dezbatere şi supunere la vot sunt programate miercuri.

Într-o conferință de presă atipică organizată pe înserat la Palatul Victoria, cu jurnalistii principalelor posturi tv, Sorin Grindeanu a avertizat că dacă moțiunea va trece, este posibilă declanșarea alegerilor anticipate. Acest lucru reprezintă, în opinia sa, un risc pentru ca PSD şi ALDE să piardă guvernarea.