Confidenţialitate

DNA cere CSM revocarea mai multor procurori de la DNA Ploiești, printre care și Lucian Onea

Proaspăt numit la conducerea interimară a DNA, Călin Nistor cere secției de procurori a Consiliului Magistraturii să îl revoce pe Lucian Onea – fost șef al Direcției Anticorupție Ploiești.

Cereri similare îi vizează pe alți trei angajați – Giluela Deaconu, Cerasela Răileanu și Virgiliu Savu.

De altfel, mai mulți procurori de la DNA Ploiești sînt audiați azi de secția pentru anchetarea magistraților din Parchetul General.

În septembrie anul trecut, secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a suspendat pe Lucian Onea, fost şef al DNA Ploieşti, şi pe Mircea Negulescu, fost procuror în aceeași instituție.

Procurorii Onea și Negulescu se numără printre protagoniștii unuia dintre cele mai mari scandaluri în care a fost implicată Direcția Anticorupție.

Ei sînt acuzaţi că l-ar fi constrîns pe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare penală.

Faptele s-ar fi petrecut în 2015, în cursul unei anchete privitoare la fraude electorale. Sesizări și tabele false cu alegători din Republica Moldova ar fi trebuit să indice că oamenii ar fi primit bani drept „mită electorală”.

Potrivit unor surse judiciare, plîngerea a fost întocmită de către Vlad Cosma pe numele unui cetăţean din Chişinău, Serghei Petruş.

Fostul deputat ar fi fost ameninţat direct de către Lucian Onea că, dacă nu avea să se conformeze, îi va deschide un dosar penal surorii sale, Andreea. Ulterior, Vlad Cosma a declarat public că Serghei Petruş nu există.

Potrivit procurorilor, deşi ar fi știut că probele erau false, procurorul Onea a cerut Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat.

După ce a demisionat de la conducerea DNA Ploiești, Lucian Onea a respins categoric acuzațiile care i se aduc.