DNA: Cauțiune de 1 milion de euro pentru fostul ministru Sebastian Vlădescu

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu şi au fixat o cauţiune în valoare de un milion de euro în cazul acestuia, anunţă miercuri Direcţia Naţională Anticorupţie.

Recent, președintele Klaus Iohannis a avizat cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru de Finanțe.

Procurorii anticorupție au ajuns la concluzia că între anii 2005 și 2014, fostul ministru Sebastian Vlădescu și fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Constantin Dascălu, au primit mită peste 2 milioane de euro de la compania străină care reabilita linia ferată București – Constanța, pentru ca această să-și primească banii cuveniți la timp.

În total, susține DNA, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit aproximativ 20 de milioane de euro pentru respectarea contractelor, inclusiv pentru plata TVA restantă pentru reabilitarea altei linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie.

Sumele ar fi fost negociate și reprezentau între 3,5 și 10 la sută din valoarea contractelor.

Pe lângă cercetarea lui Vlădescu, procurorii au început urmărirea penală în acest dosar pe numele lui Ionuț Costea, fost angajat al Ministerului Finanțelor, pentru – trafic de influență și complicitate la luare de mită.

Fostul deputat Cristian Boureanu este acuzat de trafic de influență deși procurorii spun că în schimbul intervențiilor sale a primit și el 2,2 milioane de lei.

Pentru remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, în baza căruia sumele de bani au plecat de la societatea străină și au ajuns la persoanele acuzate, susține DNA.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS